Jemen: sjukvårdsteamet i lägret räddade Monas liv

Fyra års krig i Jemen har orsakat världens största hungerkris. Vi möter tusentals små barn som svälter för att det inte finns tillräckligt med mat. Men det går att stoppa undernäring. På våra sjukvårdsmottagningar räddar vi barns liv varje dag. Ett av dem är Mona.

Monas föräldrar Fatima och Sami, kommer ursprungligen från staden Taiz i Jemen, men när situationen blev allt farligare tvingades de fly söderut för att hitta en säker plats. Till slut fick de skydd i ett flyktingläger i Lahj, utanför kuststaden Aden.

– Resan dit var mycket svår och farlig. Det tog två dagar att nå Lahj, en resa som vanligtvis tar fyra timmar, berättar Fatima. Jag var gravid, hade ont och var livrädd för att vägen skulle bombas. Tack och lov kom vi fram oskadda.

"Jag trodde att Mona skulle dö"

Lilla Mona är född i lägret där familjen lever under svåra förhållanden. När Mona fick svår diarré och feber, som inte gick över på flera dagar, tog Fatima med henne till Rädda Barnens sjukvårdsmottagning i lägret.

– Jag har aldrig sett Mona må så dåligt och jag trodde att hon skulle dö, berättar Fatima.

Är du inte redan månadsgivare kan du snabbt och enkelt bli det här.

Bli månadsgivare

Liten bebis får hjälp

Mona undersöktes av vårt sjukvårdsteam som består av en läkare, en koordinator, en sjuksköterska och en näringsspecialist. Doktorn konstaterade att Mona var allvarligt undernärd. Han möter många små barn som svälter och vet exakt vad som måste göras. Monas tillstånd var livshotande och hon remitterades vidare till vårt sjukhus i Aden.

Mona fick hjälp på vårt sjukhus

På sjukhuset blev Mona snabbt inlagd på vår avdelning för undernärda barn, tillsammans med sin mamma. Här fick hon den specialbehandling med näringstillskott och medicin som krävs för att snabbt öka i vikt och överleva.

Redan efter en vecka mådde hon bättre och fick komma hem igen och där fortsätter en tio veckors behandlingskur med näringsrik nötkräm.

– Jag blev så glad när jag såg att behandlingen hjälpte, säger Fatima som nu på egen hand ska ge sin dotter näringstillskott som hon hämtar hos sjukvårdsteamet i lägret.

Dr Aden är en av Rädda Barnens näringsspecialister i Jemen.

Doktor Adel har koll på barnen i lägret

Doktor Adel Salem Ayyash är näringsspecialist och ingår i vårt sjukvårdsteam i Lahj. Hans roll är att följa upp de barn i lägret som är under fem år och lider av undernäring,

– Jag går runt bland familjerna i tälten och ger akut undernärda barn livsviktig medicin, berättar Dr. Adel. De allvarligt sjuka barnen remitterar jag till sjukhuset i stan. 

167 sjukvårdsmottagningar och 23 sjukhus

Rädda Barnen finns på plats i Jemen och arbetar för att förebygga och bota undernäring. Vi driver 167 sjukvårdsmottagningar och 23 sjukhus, där över 167 100 barn fått näringsbehandling sedan kriget startade i mars 2015.  

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi kämpa över hela värden för att förebygga och behandla undernäring i tid. Tillsammans räddar vi tusentals barns liv varje dag. 

Är du inte redan månadsgivare kan du snabbt och enkelt bli det här.

Bli månadsgivare