MIGRATION I TORKANS SPÅR: "Jag hade aldrig känt sådan hetta tidigare"

Barn skrattar och leker i läger i Etiopien

Längs vägen till Daror i östra Etiopien ligger kor och kameler som dött av svält. Vid det lilla samhället Daror har ett enormt läger växt fram, hem för människor som förlorat allt i torkan. Rädda Barnen har arbetat i lägret i tre år med att ge invånarna tillgång till sjukvård och mat.

Milgo är klädd in en lång grön klänning med matchande sjal. Hon är 40 år och mamma till sju barn. Innan torkan slog till hade hennes familj getter, kameler och åsnor. De levde av djuren och sålde dem på marknaden när de behövde pengar. För Milgo är torka inget nytt.

– När jag var liten hade vi perioder som kallades Jilal, när det inte regnade. Då blev djuren svaga, men när regnen kom så återställdes allt. Framför allt visste vi att regnen alltid skulle komma tillbaka förr eller senare. 

Hjälp barn med en gåva nu!

Ge en gåva

Milgo, kvinna från Etiopien
Milgo Mohoamed Yusuf är 40 år och mamma till sju barn. Innan hon kom till lägret i Daror var hon boskapsskötare, men alla hennes djur dog i torkan.

Torkan som slog till 2017 var något nytt

Det hon har upplevt de senaste åren liknar inget hon varit med om. 

– Jag hade aldrig känt sådan hetta tidigare. Regnen kom inte och så tömdes alla vattenkällor. Sen blev allt mycket värre. Djuren började dö, sen människorna. Då blev jag rädd.

Torkan slog sönder samhällena i regionen. Familjer delade på sig för att söka efter mat på olika ställen. Andra migrerade till andra platser där de hade släkt.

–  Jag lämnade ifrån mig två av mina barn, jag kunde inte ta hand om alla. Jag skickade tre och fyra-åringen över gränsen till släktingar i Somaliland. Jag har inte sett dem sen dess, men jag har hört att de lever. Vi andra packade våra saker på den sista åsnan vi hade kvar och tog oss hit till lägret. Mina barn har otur som får leva nu.

Obebott tält i flyktingläger i Daror, Etiopien
Ett tomt tält i flyktinglägret i Daror i östra Etiopien.

Vi ger barnen tillgång till sjukvård, mat och en plats att leka på

55 procent av de som bor i lägret i Daror är barn. Situationen är svår och undernäring och andra sjukdomar som mässling är vanligt. Familjerna i lägret har själva byggt sina enkla hem. Hyddor gjorda av tyg, träpinnar och plast.

Rädda Barnen har arbetat i lägret i Daror i tre år med att ge invånarna tillgång till sjukvård och mat. En lekplats står mitt i lägret som Rädda Barnen har byggt, och bredvid den står en skolan som drivs av Rädda Barnen. Hit kan även mammor som Milgo komma för att få undervisning.  

– En sak som har varit bra med att komma hit är skolan. Mina barn hade inte gått i skola tidigare. Här kan dem i alla fall få utbildning som kanske kan ge dem jobb i framtiden.

Nimo (till höger) och kompisen Hodo har bott i lägret i Daror i tre år.

Milgos dotter Nimo kom med sin mamma till lägret. För henne har skolan varit en viktig plats.

– Här i lägret är det inte lätt att leva. Vi hjälper gamla och svaga. Om grannen inte har lunch så delar vi med oss. I skolan kan man glömma av livet utanför en stund. Jag skulle vilja leva som förut men det kanske inte går längre, så min dröm är att gå på högskolan och bli någonting i framtiden.

Var med oss varje dag och hjälp barn i katastrofer!

Bli månadsgivare