Klimatkris, gräshoppor och corona hotar barns liv

Läget för barnen i östra Afrika är akut! Kombinationen av tre svåra katastrofer är livsfarlig för barnen. 5,2 miljoner barn är undernärda och vi måste agera snabbt för att rädda liv. Din hjälp är ovärderlig!

Under flera år har klimatkrisen orsakat svår torka i Somalia, delar av Etiopien och norra Kenya. Familjer har förlorat sin boskap, sina skördar och sin försörjning och bristen på mat är akut. Nu i sommar riskerar hungerkrisen att bli värre än någonsin. Årets invasion av ökengräshoppor ovanligt stor och de jättelika svärmarna äter upp odlingar och betesmarker. Dessutom slog coronaviruset till i maj, stängde ner samhällen och orsakade ännu större brist på mat. Miljoner barn riskerar att dö av undernäring.

Var med oss varje dag och hjälp barn i katastrofer!

Bli månadsgivare

Exempel på vad dina pengar räcker till:

117 kronor räcker till 5 måttband som används för att kontrollera om ett barn i Kenya lider av undernäring.

235 kronor räcker till att ge en barnfamilj i Somalia ett hygienpaket med vattendunkar, tvål, bindor och vattenreningstabletter.

470 kronor räcker till att ge ett allvarligt undernärt barn i Somalia behandling med energirik nötkräm i 10 veckor.

När 17 månader gamla Muraat skrevs in på sjukhuset vägde hon bara 6,8 kg.

Varje dag möter vi hundratals akut undernärda barn

Klimatkrisen gör livet till en kamp för föräldrar i östra Afrika. Torkan förstör jordbruk och dödar boskap och många kan inte längre ge sina barn mat för dagen. Lilla Muraat i Etiopien är ett av alla barn som har drabbats. Hon var så allvarligt undernärd att hon blev medvetslös och hennes mamma Hoden var livrädd. I sista stund fick Muraat hjälp på ett ett sjukhus som vi stödjer. Efter elva dagars intensiv näringsbehandling var hon tillräckligt stark för att komma hem. Läs mer om Muraat och hur vi hjälpte henne att bli frisk. 

En jättesvärm med gräshoppor äter enorma mängder mat och kan förstöra en åker på nolltid.

Extremt stor invasion av ökengräshoppor

Området har även tidigare drabbas av ökengräshoppor som förstör åkrarna, men i år har svärmarna blivit större än på mycket länge. Angreppen är de värsta på 25 år i Somalia och Etiopien. I Kenya har det inte varit så här illa på 75 år! En svärm kan bestå av 192 biljoner gräshoppor och vara tre gånger så stor som New York!

Ljudet när de myllrande insekterna passerar kan liknas vid en vrålande helikopter och under en dag äter de lika mycket mat som 90 miljoner människor. De förstör både betesmarkerna och de odlingar som befolkningen i östra Afrika lever av. 

Corona sprider skräck

Corona slog till under en period när barnen och deras familjer redan kämpade för fullt med flera olika kriser. Den fasansfulla sjukdomen har satt skräck i människorna som uppmanats att stanna hemma, affärer har stängts och matpriserna steg ytterligare. Dessutom har många skolor stängts, vilket betyder att barnen inte får någon skollunch – den måltid som annars kan vara dagens enda.

Det är inte bara viruset som dödar. Många barn dör av lunginflammation, kolera och malaria när sjukvården blir upptagen med corona och föräldrar inte vågar söka vård av rädsla för att bli smittade. 

Vi delar ut hygienartiklar och skyddsutrustning till en av våra sjukvårdsmottagningar i Kenya.

Vi gör allt vi kan

Corona har på många sätt satt världen på paus just nu, men vi på Rädda Barnen pausar inte. Tvärtom! Vi arbetar intensivt för att stoppa smittspridning och förhindra en växande hungerkris som balanserar på gränsen till svält. Det här gör vi:                                      

  • Behandlar undernärda barn.
  • Mäter och väger barn regelbundet.
  • Driver mobila sjukvårdsmottagningar.
  • Delar ut livsviktiga hygienartiklar för att stoppa smittspridning.
  • Delar ut skyddsutrustning till sjukhus och utbildar personal om corona.
  • Ger ekonomiskt bidrag till de mest utsatta.
  • Hjälper familjer att hitta ny försörjning.
  • Levererar vatten och foder till boskap.
  • Jobbar långsiktigt och förebyggande med att stärka ländernas motståndskraft.

Behoven är enorma och vi behöver verkligen din hjälp. Var med och stoppa sommarens hungerkris!

Var med oss varje dag och hjälp barn i katastrofer!

Bli månadsgivare