Bomberna fortsätter att falla över Ghouta i Syrien

Två barn står i ruinerna i den bombade staden Ghouta i Syrien där Rädda Barnen hjälper och skyddar barnen och deras familjer.

En gång i tiden var östra Ghouta landets oas. Nu är det här krigshärjade området utanför Syriens huvudstad Damaskus, sannolikt så nära helvetet på jorden ett barn kan komma. Bomberna faller dagligen och vi gör vårt yttersta för att rädda barns liv.

Sedan mer än fem år tillbaka är östra Ghouta belägrat. Många har flytt men 350 000 människor är fortfarande kvar och lever nu under förfärliga förhållanden i de ständigt återkommande bombattackerna.

Mer än 4000 barnfamiljer har tagit sin tillflykt till källare och underjordiska skyddsrum. De lever instängda i flera dagar och saknar vatten, toaletter och ventilation, vilket ökar risken för att sjukdomar ska spridas bland barnen. Lidandet är enormt.

Trots riskerna når vi fram till barnen

Bombningarna och belägringen av Ghouta har gjort det ytterst svårt för humanitära organisationer att nå fram med hjälpinsatser. Men våra lokala hjälparbetare finns på plats och fortsätter sitt arbete trots attackerna.

Vi har hjälpt 28 000 människor i Ghouta med mat, hygienartiklar, filtar, varma kläder och pengar till de mest utsatta barnfamiljerna. Barnen erbjuds psykosocialt stöd och vi ser till att de kan fortsätta sin utbildning på våra tillfälliga skolor. Mycket av vårt arbete måste ske i källare på grund av bombningarna.

Nu måste vi trappa upp våra insatser

Situationen i syrien blir allt värre och vi behöver trappa upp insatserna för att kunna skydda fler barn och rädda liv. Behoven är stora och vi behöver mer pengar för att nå ut till fler barn och familjer. Vårt mål är bland annat att:

  • förse ytterligare 2 700 barnfamiljer med mat och annat de behöver för att klara sig – som till exempel hygienartiklar, vattendunkar och varma kläder.
  • stödja de 650 fattigaste och mest sårbara barnfamiljerna ekonomiskt, så att de kan handla mat för dagen.
  • behandla cirka 5 000 allvarligt undernärda barn under fem år, för att de inte ska svälta ihjäl.
  • reparera och utrusta 50 förstörda klassrum, så att 1 100 barn kan få möjlighet att gå i skolan igen.
  • utbilda lärare och föräldrar i metoder för "hemundervisning", så att de kan hjälpa 2 000 barn som inte vågar gå ut, att fortsätta sitt skolarbete.
  • ge psykosocialt stöd till 600 barn som upplevt traumatiska händelser, återförena familjer som splittrats i kaoset och skydda ensamma barn.

Din hjälp behövs nu!

Tillsammans kan vi skydda och hjälpa barn i krig och konflikter. Vi gör allt vi kan – och du kan vara med oss genom att bli månadsgivare här och nu.