Skriv ditt testamente själv och ge fler barn en bättre framtid

2 årig flicka håller vuxen i hand 114213.jpg

Här finns råd, tips och mallar som hjälper dig att förbereda ditt testamente. Vem ska ärva vad och kan någon del gå till ett välgörande ändamål?

Att förbereda sitt testamente kan kännas svårt, men det är viktigt för dig som vill vara säker på att ditt arv fördelas som du vill, till de du vill. Det är också en möjlighet att låta en del gå till barn som behöver din hjälp.

Vad kan jag testamentera?

Alla gåvor, oavsett storlek är lika välkomna i vårt arbete för barnen. Du kan välja att testamentera hela, eller en andel av dina tillgångar, till Rädda Barnen. Du kan också bestämma att ett visst angivet belopp ska tillfalla Rädda Barnen – eller något utvalt föremål som vi kan omsätta till pengar och använda i vårt arbete för barnen. Det kan exempelvis vara en tavla, smycken, värdepapper eller en fastighet.

testamentesfolder Rädda Barnen 2018

Läs mer i vår testamentsfolder

Här har vi samlat allt du behöver veta om att testamentera till Rädda Barnen. Folden inehåller också mallar som du kan använda.

Ladda ner foldern här

Så här gör du för att skriva testamente, steg för steg.

Att skriva ett testamente är inte alls svårt, även om du måste hålla dig till vissa regler för att det ska vara giltigt. Ange Rädda Barnen, Org. nr: 802002-8638 om du vill nämna oss som testamentstagare.

  1. Testamentet ska vara skriftligt, försett med datum och egenhändigt undertecknat. Använd gärna vår mall, se nästa uppslag. Använder du inte en mall, rubricerar du dokumentet ”Testamente” och beskriver din vilja tydligt så att det är lätt att förstå. Identifiera dina arvtagare med namn och personnr/organisationsnummer och/eller med adress.

  2. Din underskrift ska bevittnas av två personer, vid ett och samma tillfälle. Vittnena behöver inte känna till vad som står i testamentet, men de måste ha klart för sig att det är ett testamente de bevittnar. De får inte vara nära släkt med dig och inte heller ärva något enligt testamentet.

  3. Förvara ditt testamente på en säker plats. En del begravningsbyråer bevarar och bevakar testamenten mot en mindre avgift. Du kan också förvara testamentet i ett bankfack eller hemma i ett brandsäkert skåp för värdesaker. Ha gärna en kopia lättåtkomlig och anteckna på kopian var originalet finns.

  4. Tala om för dina närstående att det finns ett testamente. Berätta för dem hur du tänkt och varför det känns viktigt för dig.

 

Välj en testamentesmall här

Mall A: testamentera en viss del av din kvarlåtenskap till oss

Mall B: testamentera hela din kvarlåtenskap till oss

Mall C: formulera ditt testamente på egen hand

Välkommen med frågor om testamente

Att få föra din vilja vidare ser vi som det finaste av förtroenden. Vi gör det med stor ödmjukhet och djupaste tacksamhet i vetskap om att det kommer att ge många fler barn en bra framtid.

Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta Katarina Spetz på 08 968 91 19 eller katarina.spetz@rb.se. Eller ring vår kundservice 08-698 90 30. 

Du kan också läsa våra frågor och svar om testamenten.