Barn på flyktFarlig väg till trygghet

Familjer som flyr de fasor krig och terror för med sig riskerar allt för att komma till Europa.

En grupp minderåriga som kommit med en båt från Libyen har räddats av italienska flottan.

Valet kan stå mellan att vara kvar i sitt hemland och riskera sitt och sina barns liv och framtid, eller att ta chansen och försöka ta sig till säkerheten i Europa.

För att ta sig till tryggheten tvingas många att lägga sitt öde i händerna på människosmugglare. Resan blir ofta extremt riskfylld.

Många tar sig in i Europa via Medelhavet. Båtarna de hänvisas till är knappt sjödugliga och överfyllda. Andra försöker ta sig fram landvägen och hänvisas till kvava lastbilsutrymmen. Eller tvingas gå långa sträckor till fots utan kanske vare sig mat eller vatten - vilket särskilt för ett litet barn innebär en enorm ansträngning. 

Alla kommer inte fram.

Inget barn ska dö på Medelhavet

Det är oacceptabelt och i strid med EU:s grundläggande värderingar att vi låter flyende kvinnor, män och barn dö i vågorna. Det pågår idag en humanitär katastrof på Medelhavet.

Fler flyktingar måste kunna ta sig till EU och Sverige via säkra vägar och med transporter där de inte är i händerna på flyktingsmugglare.

Vi tryggar vägen för barnen

Vi jobbar hårt med att informera och påverka makthavare - på Sverigenivå såväl som på EU-nivå - om situationen för barn på flykt och vad vi anser måste göras.  

Vi har verksamhet på den italienska kusten som Sicilien och Kalabrien för de barn som flyr över havet. Vi är med och ser till att det första mottagandet blir så tryggt som möjligt för barnen efter en ofta traumatisk resa.

Vi undersöker vilka behov barnen har. Behöver de till exempel vård eller psykologhjälp så hänvisar vi dem till relevanta sociala tjänster. Vårt jobb är också att förklara de juridiska processerna samt barnens och familjernas rättigheter.

Till toppen

"De brände våra kläder för att minska lasten"

Sexåriga Sedra flydde kriget i Syrien tillsammans med sina föräldrar och syskon. De lämnade sitt hemland och korsade gränsen till Libanon till fots.

Det här gör Rädda Barnen i flyktingkatastrofen

Vi finns på plats för barn och deras familjer under nästan hela deras flyktväg.

Från krigens Syrien och Afghanistan, genom de flesta av transitländerna – Libanon, Jordanien, Irak samt många europeiska länder, till mottagandet här i Sverige för de barn som kommer hit.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners