Barn på flyktLivet i ett flyktingläger

Många människor på små ytor. Extremt svåra förhållanden. Oviss framtid. För barnen i ett flyktingläger är livet ofta otryggt och fullt av faror.

 

Rad på rad av tält, så långt ögat når. Kanske en del husvagnar. De största flyktinglägren - som Zaatari i Jordanien och Dadaab i Kenya - är hem till hundratusentals människor som flytt krig, terror eller fattigdom.

Hur är livet för barnen?

I flyktinglägren har de flesta något slags tak över huvudet men det finns få möjligheter till inkomst för de vuxna. Samtidigt måste de se till att deras familjer får mat, kläder, mediciner. Ekvationen med utgifter utan inkomster går inte ihop, och skapar enorm stress hos föräldrarna som i sin tur skapar stress hos barnen.

Ovissheten tär också, på både barn och vuxna. Ingen som vet om och när man kan åka tillbaka hem igen. Står mitt hus kvar? Lever mina kompisar?

Många barn, särskilt de lite äldre, säger att bland det värsta är sysslolösheten. "Jag går in i tältet. Jag går ut. Jag går in igen." Många är också stressade över den tid de förspiller. De pluggade i sitt hemland och studierna är nu avbrutna och de har inte möjlighet att läsa ikapp. Och framtiden är mycket oviss. De vet inte hur länge de måste stanna i lägret. Livet har satts på paus.

Tälten ger dåligt skydd mot regn, kyla och hetta. Sjukdomar och våld är vardag.

En så enkel sak som att gå på toaletten när det är mörkt ute innebär risker, särskilt för flickorna som riskerar att bli överfallna och utsatta för övergrepp på vägen.

Hur gör vi livet lättare för barnen?

För att göra livet lättare för barn i flyktingläger finns vi på plats och ger psykosocialt stöd, vilket innebär att barnen får stöd att klara av en vardag som helt vänts upp och ner.

Vi sätter upp barnvänliga platser dit barnen får komma och äta, leka och prata med trygga vuxna. Att få igång skolundervisning är av yttersta vikt och något vi prioriterar.

Vi hjälper också till med tillgång till vatten, mat och boende.

Inte minst jobbar vi hela tiden med att försöka påverka och utbilda de lokala myndigheterna och organisationerna för att se till att barnen och familjerna får det stöd de har rätt till. Det är så verklig förändring sker, som är bestående och ger barnen framtiden tillbaka.

Till toppen

"Jag är så rädd att förlora ett år till av mitt liv"

Barn berättar om hur det är att leva i ett flyktingläger i Jordanien och hur deras liv såg ut innan de kom dit - se det gripande filmklippet.

Det här gör Rädda Barnen i flyktingkatastrofen

Vi finns på plats för barn och deras familjer under nästan hela deras flyktväg.

Från krigens Syrien och Afghanistan, genom de flesta av transitländerna – Libanon, Jordanien, Irak samt många europeiska länder, till mottagandet här i Sverige för de barn som kommer hit.

Det säger Barnkonventionen

Barnet har rätt till en nationalitet.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners