Barn som ser sin mamma eller pappa bli slagen

I en familj där en förälder misshandlas blir ofta även barnen slagna. Men i många fall syns inte de här barnen i socialtjänstens utredningar. Vi på Rädda Barnen arbetar för att myndigheterna ska bli bättre på att ge stöd till barn som bevittnar våld.

Att se en förälder bli misshandlad är en allvarlig form av psykisk misshandel. Det är vanligt att våld i familjen förnekas och förminskas, både av den som blir slagen och av den som slår.

Men barn hör, ser och känner. Det är också vanligt att barnet självt bli slaget. 

I en familj där våld förekommer är alla exponerade för och påverkade av våldet, även om man själv inte utsätts direkt. Det är extremt påfrestande att tvingas se på eller på annat sätt veta om att ett syskon blir slaget eller kränkt på annat sätt.

Barn i familjer där det finns våld ska få stöd

Många barn som lever i en familj där en förälder misshandlas uppmärksammas över huvud taget inte. Vi på Rädda Barnen anser att det finns stora brister i hur myndigheterna hanterar sådana fall.

Vi arbetar för att barn som bevittnat våld mot en förälder ska få samma rättigheter som andra barn som varit utsatta för våld genom att få målsägandestatus. 

Barn som sett sin mamma eller pappa bli slagen ska ha rätt till skydd, stöd och behandling. Men i praktiken varierar stödet stort beroende på vilken kommun och vilket landsting familjen bor i.

Detta vill vi ändra på: alla barn som lever i en familj där våld förekommer ska få stöd och hjälp. Oavsett om det är barnet eller en förälder som blir slagen, och oavsett var i landet man bor.

Till toppen

3 sätt du kan stödja arbetet mot barnmisshandel

> Bli månadsgivare

> Ge en gåva

> Ge av din tid

Se prisbelönta dokumentären "My life my lesson"

Se hela dokumentärfilmen "My life, my lesson" som projektet Se barnen tagit fram för att lyfta bevittnat våld. 

Frågor om föräldraskap?

Ring vår Föräldratelefon:
020-786 786

Eller mejla Föräldramejlen:
foraldrar@rb.se

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners