Förbjud våld mot barn i alla länder

I många länder ses våld som en naturlig del av barns uppfostran. Så ska det inte vara. Idag är det 53 länder som totalförbjuder våld mot barn. Senast i raden var Montenegro. Vi arbetar för att alla länder ska ha en lagstiftning som skyddar barn mot våld.

Sedan 2015 har Peru en lag som förbjuder alla former av våld mot barn. I de här filmerna möter du ungdomar och vuxna som på olika ställen i Peru kämpar för barns rättigheter, och för att våld ska sluta användas i skolor och av föräldrar.

En studie som genomförts på uppdrag av FN visar att 80 procent av världens barn utsatts för våld i hemmet. I skolorna världen över är våld en del av barnens vardag.

Rädda Barnen arbetar sedan många år tillbaka för att våld mot barn ska förbjudas i hela världen. Vi var aktiva i kampanjen som ledde till att Sverige som första land i världen förbjöd aga i hemmet 1979.

Men trots att flera länder följt efter är det fortfarande lagligt att använda fysisk och psykisk bestraffning innanför hemmets väggar i de flesta av världens länder.

Föräldrars frihet får inte gå före barns rätt

Ofta möter vi ett starkt motstånd mot att förbjuda våld mot barn. Föräldrars frihet att uppfostra sina barn går ofta före barns rätt att inte bli slagna. Det ses som en familjeangelägenhet och ursäktas ofta med att barnen i annat fall skulle bli ouppfostrade.

En viktig del av vårt arbete är att förändra attityder till barnuppfostran hos föräldrar, lärare och andra vuxna som ofta möter barn. Vi sprider också kunskap om positiva uppfostringsmetoder för att ge alternativ till fysisk och psykisk bestraffning.

Till toppen

3 sätt du kan stödja arbetet mot barnmisshandel

> Bli månadsgivare

> Ge en gåva

> Ge av din tid

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners