Flickors rätt till skola#Menstember

Tänk dig att gå i en skola med hundratals elever men ingen toalett. Där buskarna är det enda stället att byta om på när mensen kommer. Så är vardagen för miljoner skolflickor. Det kan du vara med och förändra.

 

Bristen på trygga toaletter är en anledning till varför flickor i många länder tvingas hoppa av skolan i förtid. I Elfenbenskusten saknas toaletter på nästan 60 procent av alla skolor i landet vilket gör att flickor ofta stannar hemma från skolan när de har sin mens. 

Swisha din gåva till 90 200 33 för flickors rätt till skola och utbildning

Många flickor hoppar skolan i förtid

Att det finns så få skoltoaletter leder även till att flickors kommer efter med studierna och får sämre skolresultat. Många hoppar av helt och hållet. Trygga och säkra skoltoaletter kan vara avgörande för att flickor ska kunna stanna kvar i skolan efter puberteten.

Under det senaste året har vi varit med och byggt 60 skolor med toaletter runt om i Elfenbenskusten, vilket underlättar för tusentals flickor att gå i skolan även när de har mens. Elever runt om i landet har även fått lära sig om hygien och hälsa i skolan.

Swisha din gåva till 90 200 33 för flickors rätt till skola och utbildning

Vi arbetar för att bryta tabun kring mens

Rädda Barnen arbetar också för att förändra attityder och uppfattningar om mens som annars förstärker könsnormer och skadar flickors utveckling. Genom vårt arbete i länder som Nepal, Etiopien, Filipinerna och Afghanistan utbildar vi barn och unga om vad som händer i puberteten. Även föräldrar engageras och genom vårt arbete är vi med och bryter stigman kring mens.

Till toppen

Vad kan du egentligen om mens?

Hur många har mens idag? 1 miljon? En miljard? Visa dina kunskaper i vårt mensquiz och utmana en kompis.

Så används pengarna

90 % av våra intäkter används till direkta insatser för barn och 10 % används till nödvändig administration, kvalitetskontroll och insamling.
Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vårt 90-konto garanterar att dina pengar används så effektivt och ansvarsfullt som möjligt.

Trygga toaletter = fler flickor i världen kan gå klart skolan.

Läs om vårt arbete för flickors rätt till utbildning. 

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners