Kayembe var så undernärd att han inte orkade gå

När Kayembe i Kongo-Kinshasa hade haft hög feber och diarré i en månad hade han blivit så allvarligt undernärd att risken var stor för att han skulle dö. Kayembe fick hjälp att överleva, men fortfarande dör 7000 barn varje dag av undernäring. Var med och rädda barns liv!

När Kayembe kom till Rädda Barnens näringsklinik på sjukhuset i Tshiamala, var han så svag att han varken orkade äta eller stå upp. Våra läkare konstaterade att Kayembe behövde omedelbar behandling. Han var ett år och nio månader, men vägde bara 6,3 kilo. Överarmens omkrets visar graden av undernäring och rött på måttbandet visade att läget var akut.

Var med och rädda fler barn från svält!

Bli månadsgivare

7 000 barn dör varje dag av undernäring

Kayembe fick hjälp i tid. Men trots att det finns enkla och billiga metoder som kan rädda deras liv, dör 2,5 miljoner barn varje år av undernäring, Det är 7000 barn varje dag, eller ett barn var 12:e sekund. Extrem torka och andra katastrofer till följd av klimatförändringarna, förvärrar dessutom situationen för barnen. 

Påverkar hjärnans utveckling

Om näringsbrist inte behandlas kan den leda till döden eller bli kronisk och ge men för livet. Hjärnans utveckling påverkas av undernäring, vilket kan leda till att barnet får inlärningssvårigheter. Undernäring drabbar därför inte bara barnet, utan kan också hindra hela samhällsutvecklingen i länder som kämpar för att ta sig ur fattigdom.

Bryta den onda cirkeln

För att åstadkomma verklig förändring tar vi itu med grundorsaken till varför barn blir undernärda. Våra team jobbar i 68 länder runt om i världen för att bryta undernäringens onda cirkel. Vi ger akut livräddande behandling till allvarligt sjuka barn och jobbar också långsiktigt för att förebygga undernäring.

Med enkla effektiva metoder kan vi tillsammans stoppa undernäring: 

  • En tio veckors behandlingskur med näringsrik nötkräm som hjälper barn att snabbt öka i vikt.
  • Basvaror som är berikade med viktiga vitaminer och mineraler till barnfamiljer.
  • Ekonomiskt bidrag till familjer med barn som lider av akut undernäring.
  • Stöd till föräldrar för att förbättra deras försörjning och inkomster, genom till exempel starta-eget-kurser för kvinnor och genom att lära dem hur man odlar näringsrika grödor att sälja.

Läs mer om hur vi stoppar och förebygger undernäring.

Var med och rädda fler barn från svält!

Bli månadsgivare

Exempel på vad dina pengar räcker till

50 kronor kan ge ett allvarligt undernärt barn behandling med energirik nötkräm i 10 dagar.

120 kronor räcker till högenergimjölk i åtta dagar till ett allvarligt undernärt barn.