Åttaåriga Razan i Jemen kan äntligen se igen

Situationen i krigsdrabbade Jemen kan kännas hopplös, men vi ger inte upp. Varje dag jobbar vi tålmodigt för att hålla igång 97 sjukhus och vårdcentraler och rädda barns liv. Läs om åttaåriga Razan som fick tillbaka synen igen.

Razan fick bombsplitter i ögat när hon flydde med sin familj under ett flyganfall i staden Hodeidah i Jemen. Hennes pappa Samir tog med henne till närmsta sjukhus där hon blev omplåstrad, men skadan var allvarlig och krävde specialistvård på ett sjukhus som Rädda Barnen driver i huvudstaden Sana'a. 

Skjuts till Rädda Barnens sjukhus

Familjen hade inte råd med bussbiljetten dit och sökte skydd hos Samirs syster. en bit utanför Hodeidah. Razan hade väldigt ont i sitt öga som blev allt sämre och till slut kunde hon inte inte längre se. Läget var kritiskt och det såg dystert ut, men efter fem dagar fick Samir äntligen tag i någon som kunde köra dem till sjukhuset i Sana'a. 

Två operationer räddade synen

Sjukhuset Al-Sabeen i Sana'a är en av alla de 97 sjukvårdsenheter i Jemen som Rädda Barnen stödjer med medicin, personal, teknisk utrustning och bränsle. Väl framme mötte Razan och hennes pappa vårt akutteam som remitterade henne direkt till kirurgen. Efter två långa operationer är Razan's öga nu räddat. 

– Det var en underbar känsla när hon blev bättre, berättar Samir. En ofattbar lycka! Utan hjälp från rädda Barnen hade hon förlorat sitt öga.

Vi betalade för specialistvården, och alla transporter till sjukhuset och vi såg till att far och dotter kan stanna i staden så länge som det krävs regelbundna läkarkontroller. Razan är glad över att hon kan se igen och slipper fler operationer, men hon längtar hem till Hodeidah.

– Jag är glad att jag lever, men det jag önskar allra mest nu är att kriget tar slut, så jag kan komma hem igen och leka med mina vänner och gå i skolan.

Hjälp att bearbeta trauman

Precis som tusentals andra barn i Jemen behöver Razan också hjälp att bearbeta sina hemska upplevelser. Vi ger psykologiskt stöd för att hon ska må lite bättre och orka hantera sin tuffa vardag. 

Razan kommer ibland till en av våra trygga barnvänliga platser för att få lite andrum och börja sin långa resa mot återhämtning. Här kan barn träffa nya kompisar, leka, måla och få stöd av vuxna som ordnar läkande aktiviteter och lite skolundervisning. Barnen får helt enkelt möjlighet att bara få vara barn för en stund.

Hittills har över 128 000 barn ideltagit i fritidsaktiviteterna på våra barnvänliga platser i Jemen.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi kämpa över hela värden för att hjälpa och skydda barn som lever mitt i krig och konflikter. Tillsammans räddar vi barns liv varje dag.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare