En trygg barnvänlig plats

Bland det första vi gör när vi kommer till en katastrofplats eller till ett flyktingläger är att sätta upp en trygg, barnvänlig plats. Dit får barnen komma och äta, leka, prata eller bara vara tillsammans med trygga vuxna.

I en krigssituation eller efter en naturkatastrof har den normala vardagen kapsejsat. Barnen kan ha förlorat föräldrar, syskon, vänner. Hemmet kan vara förstört, hela byar kan ha försvunnit. De befinner sig i en förvirrad tillvaro där ingenting känns förutsägbart.

Rutiner och trygghet mitt i kaoset

På en trygg, barnvänlig plats kan barnen få struktur och något av en förutsägbar vardag. De kan komma till den barnvänliga platsen redan på morgonen. På en bestämd tidpunkt serveras till exempel lite frukt och lunch serveras också vid ett bestämt klockslag; lika varje dag.

Där emellan kan barnen leka, rita, spela boll och vill de prata om sina upplevelser finns det trygga vuxna personer som jobbar där och lyssnar på barnen. Till de barnvänliga platserna kan också mödrar komma och amma sina barn i lugn och ro.

Den barnvänliga platsen kan vara ett tält, ett skjul eller en större hydda - hur det ser ut är olika men innebörden och syftet är alltid detsamma.

Till toppen

Varför är det viktigt för barn att leka?

Leken är en kreativ process som gör att barn utvecklas och lär sig om världen, samspel och känslor. Sofia Bidö är verksamhetsledare för Rädda Barnens Centrum för barn och unga i utsatta livssituationer och berättar om varför leken är så viktigt för barn, för föräldrar och för vår verksamhet.

Flickan med spegeln i lådan

Sarah är tolv år och har flytt sitt hem i Syrien med sin familj. De bor nu i ett flyktingläger och Sarah besöker ofta vår barnvänliga plats.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners