KosovoDe osynliga barnen

Bara ett av tio barn med funktionsnedsättning i Kosovo har tillgång till utbildning. Sedan 2005 arbetar vi på Rädda Barnen för att de barnen ska ha samma rätt som andra barn att gå i skolan.

I Kosovo bor ungefär 40 000 barn med funktionsnedsättning, ofta under svåra omständigheter, gömda av sina familjer och osynliga för samhället.

Zanya och Tanya är åtta år och tvillingar. De bor i staden Mitrovica i norra Kosovo. Staden är sedan Kosovokriget slutade 1999 delad mellan den albanska majoriteten i söder och den serbiska majoriteten i norr.

I de norra delarna driver Rädda Barnens partner Handikos ett rehabiliteringscenter där både barn med funktionsnedsättning och andra barn är välkomna.

Många skolor saknar resurser för barn med funktionshinder

Zanya och Tanya besöker centret varje dag efter skolan. Deras mamma Znežana berättar för oss att Zanya har svårt med den motoriska kontrollen, hon behöver hjälp att gå och ser inte så bra. Tanya är hörselskadad och har hörapparat. Hon ser inte heller så bra.

De har just gått ut första klass och ska börja andra klass till hösten. Skolan som tvillingarna går i har inte så mycket erfarenhet av barn som har särskilda behov och saknar också resurser för att ta in en assistent till Tanya och Zanya.

- I början var skolan lite rädd för att ta in mina flickor men efter att jag hade förklarat för dem och presenterat mina barn för skolan och de andra barnen accepterade de dem steg för steg, berättar tvillingarnas mamma.

Ett av Zanyas favoritämnen är ”Världen runt omkring oss” i vilket hon har fått högsta betyg. Där får barnen lära sig om vatten, eld, växter, trafik och de gör olika experiment med till exempel socker och salt.

"Jag gömmer aldrig undan mina barn"

Attityden i Kosovo mot barn med funktionsnedsättning gör att många föräldrar skäms för sitt barn och håller det inne och inte ger det chansen att gå i skolan eller utvecklas.

Men Zanya och Tanya har turen att ha en stark mamma som inte bryr sig om omvärldens fördomar.

- Jag lär dem att bli självständiga och att kämpa oavsett vilken omständighet de är i. Jag gömmer aldrig mina barn, de har alltid varit med mig när jag är ute, säger hon.

På centret tycker Zanya om att leka i leksaksköket. Men största delen av tiden är det hennes syster Tanya som kokar låtsasmaten och Zanya som bestämmer vad som ska tillagas. 

- Zanya kommer bli chef när hon blir stor, ler flickornas mamma.

En av styrkorna i projektet i Kosovo är att vi involverar hela skolsystemet, lokala myndigheter och det civila samhället (till exempel föräldraföreningar och ledare i samhället), och på det sättet tryggar vi långsiktigheten i insatserna.

Till toppen

Vi tycker! Vi agerar!

Vi tycker! Det är dags att barns rättigheter blir till verklighet.

Vi agerar! I Sverige. Över hela världen. Dygnet runt. Året om. För barns liv, rättigheter och framtid.

Liburn får leka

"Det bästa med centret är att Liburn får leka med andra barn här. Läkaren säger att det är bra för honom att träffa andra barn." - Mamman till Liburn som har Dandy Walkers syndrom

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners