Samtalsgrupper sätter unga i fokus

För många unga är tonåren en tid full av funderingar. Duger jag som jag är? Hur ska jag göra för att inte hamna utanför? Kan jag göra någon skillnad? Rädda Barnen satsar nu extra på att starta upp samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll för ungdomar i hela Sverige.

Samtalsgrupper - en förebyggande kraft mot diskriminering

I Ellen, allan och Coolt med Koll träffas unga tjejer och killar för att diskutera saker som är viktiga och som påverkar dem i deras vardag.

Samtalsgrupperna bygger på Barnkonventionen som bland annat säger att varje barn har samma värde och ett barn får inte diskrimineras utifrån kön, etnicitet, religion eller funktionsförmåga. Denna princip om jämlikhet kan tyckas vara självklar, men i verkligheten upplever många barn och unga att den inte gäller för dem. Bland annat genom att tjejer och killar ofta behandlas olika.

Föreläsningar och dialogcafé under träff med engagerade

En lördag i början av juni 2013 träffades ett 30-tal ungdomar, ledare och representanter från Rädda Barnen och Rädda Barnens Ungdomsförbund i Göteborg. Under dagen hölls föreläsningar om nätmobbning och om sexuella trakasserier. Tillsammans diskuterade man också och gjorde övningar för att komma på olika sätt att kämpa mot diskriminering, kränkande behandling och mobbing.

Fadime, som är med i en Ellen-grupp, tycker det är intressant att få träffa andra och diskutera tillsammans. 

- Det är roligt att träffas så här. Man får träffa nya människor och höra om hur andra har det i skolan.

Vad är egentligen en kränkning?

Lisa Lyckborn, som arbetar som verksamhetsutvecklare på Rädda Barnen, föreläste om nätmobbning. Det är inte alltid som man förstår vad som är kränkande för någon annan. Lisa menar att det bara är den som känner sig utsatt som kan avgöra om något är kränkande. 

- Man stöter ofta på kommentarer som ”Jag menade inget illa med det där sms:et ” eller ” Lite skoj får man väl tåla!”. Men även om man inte menar att såra någon annan så spelar det ingen roll. Om en person har blivit sårad av det man har sagt, så har en kränkning skett.

En del av syftet med samtalsgrupperna är att få förståelse för andra och för varandras upplevelser. Enligt Sara Thiringer,  som är ordförande i Rädda Barnens ungdomsförbund, är just det bland det viktigaste med samtalsgrupperna.

- Man är så van vid att inte bli lyssnad på, att ingen bryr sig om vad man tycker. Ellen, allan och Coolt med Koll är ett jättebra sätt att kunna få diskutera frågor på sina egna villkor. Utan att behöva bli styrd av vad vuxna vill prata om.

Vill du veta mer eller delta?

Mejla till samtalsgrupper@rb.se

Till toppen

Varför samtalsgrupper?

Linnea och Sara är med i en Ellen-grupp:

”Man lär sig en massa saker om samhället och om normer som man inte tänkt på innan. Man får prata om en massa saker som man inte pratar om hemma eller i skolan".

Bli viktig i en ung människas liv

Eric och Lovisa vet vad det innebär att vara både samtalsledare och projektledare. Läs mer.

Läs mer på våra medlemssidor!

Läs mer om hur du kan engagera dig genom att logga in till våra medlemssidor.

Är du inte redan medlem, kan du registra medlemsskap här.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners