HandbokNär något har hänt

Många barn är med om svåra saker under uppväxten. Det kan till exempel vara att bli slagen hemma, att bli sexuellt utnyttjad, vara med om en olycka eller uppleva hemska saker i samband med krig och flykt. I den här handboken för vuxna finns kunskap och råd för att stötta barnen på bästa sätt.

På Rädda Barnen får vi ofta frågor om vad barn som upplevt svåra händelser behöver, hur de mår och vad vuxna kan göra för att hjälpa. Det gör oss glada att många vill veta mer – vi behöver vara många som lyssnar på och ser till barnens bästa.

När vi känner att vi vet för lite om vad som händer med ett barn som varit med om något svårt blir det ibland knepigt att hjälpa till, av rädsla för att göra fel. Samtidigt är vardagligt stöd från vuxna i barnets närhet ofta det viktigaste för barnen. 

I den här handboken berättar vi om hur barn som varit med om svåra händelser kan må och varför barn reagerar olika på svåra påfrestningar. Vi ger också några råd för hur du som vuxen kan bemöta och stötta barnen.

Här kan du ladda ner hela handboken "När något hänt"
 

För det spelar roll hur vi vuxna är mot barnen. Genom att finnas där och stötta kan du göra skillnad på riktigt. Samtidigt kan du bidra genom att upptäcka de barn som behöver mer specialiserad vård för att kunna gå vidare och må bra trots det som hänt.

Vi som skrivit handboken arbetar som psykologer på Rädda Barnen. Innehållet bygger på forskning och på våra erfarenheter av att möta och behandla barn som upplevt svåra händelser. Handboken vänder sig till dig som möter barn, i ditt arbete eller på annat sätt. Kanske är du lärare, eller fotbollstränare.

Handboken består av tre delar:

  1. Vad är en svår händelse och hur kan barn påverkas?
  2. Hur kan vi stötta barn som upplevt svåra saker?
  3. När behöver barn mer hjälp för att gå vidare?

Här kan du ladda ner hela handboken "När något hänt"

Till toppen

Ladda ned vägledningen "När något har hänt"

Handbok för att stötta barn som upplevt svåra händelser.

Innehåller delarna:
- Vad är en svår händelse och hur kan barn påverkas?
- Hur kan vi stötta barn som upplevt svåra saker?
- När behöver barn mer hjälp för att gå vidare?

Ladda ned handboken

Skriv på för alla barns rätt till hjälp efter sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp är bland det värsta ett barn kan uppleva. Ett av fem barn utsätts och många av dem behöver professionellt stöd för att gå vidare. Vi vet att 8 av 10 av de barn som behöver vård mår bra igen efter rätt behandling. Trots det är det långt ifrån alla barn som får det stöd de behöver och har rätt till. En del väntar hela livet.

Skriv på vårt upprop för barnens rätt till hjälp!

Om författarna

"Vi som skrivit handboken arbetar som psykologer på Rädda Barnen. Innehållet bygger på forskning och på våra erfarenheter av att möta och behandla barn som upplevt svåra händelser.
Handboken vänder sig till dig som möter barn, i ditt arbete eller på annat sätt. Kanske är du lärare, socialsekreterare, gode man eller fotbollstränare."

Erica Mattelin, Jannes Grudin och Josefin Michanek. 

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners