Tips och råd När du håller på att explodera

Alla som har barn vet att jobbiga situationer uppkommer i vardagen – oavsett hur barnet är och hur livet ser ut i övrigt. Men det finns knep för att, så långt det går, undvika och hantera konflikter på ett sätt som inte känns jobbigt att tänka på efteråt.

Tipsen är från våra psykologer som arbetar på Rädda Barnens Centrum för barn och unga i utsatta situationer

Så här kan vi förebygga konflikter och bråk:


Skapa förutsägbarhet
Ett sätt att förebygga konflikter i vardagen är att skapa förutsägbarhet för barnet genom att agera och reagera på samma sätt i liknande situationer. Om barnet vet att det inte är idé att be om godis på en vardag, är sannolikheten mindre att en konflikt uppstår i affären, som ett exempel.

Försök förstå vad som skapar oro och bråk 
Bli din egen detektiv och leta efter mönster – när uppstår jobbiga situationer? Fundera på om det är något som går att förändra. Kanske lägga fram kläder på kvällen för att undvika stress kring det på morgonen? Uppstår ofta konflikter under fullbokade dagar, kanske någon aktivitet kan tas bort?


När vi är mitt i en jobbig situation:
 

Försök att behålla lugnet
Att behålla lugnet är kanske det allra svåraste. Men i stressade situationer hjälper vi både oss själva och barnet om vi bemöter barnet med ett lugn. Ett sätt är att sänka röstläget och prata långsamt med få ord - att argumentera med barnet fungerar sällan i stunden.

Försök att inte reagera med kroppen
Att visa känslor är såklart alltid okej. Men vi behöver komma ihåg att både glada och ilskna känslor smittar. Det är bättre att i ord berätta för barn hur vi känner än att reagera med kroppen. Att säga "Jag blir ledsen när du säger så" är alltså ett bättre alternativ än att höja rösten eller gestikulera häftigt.

Försök att "bryta" situationen
Ofta uppstår konflikter när tiden är knapp. Men om det är möjligt är det ofta bra att ge både oss själva och barnen lite tid att lugna ner oss. När barnen är upprörda kan det också vara effektivt att "avleda" med en annan aktivitet. Är det du själv som är mest upprörd, kan det fungera att gå in i ett annat rum och ta några djupa andetag. Berätta i så fall för barnet att du går ifrån för att lugna dig.

Kom ihåg..

Har du exploderat? Be om ursäkt efteråt
Om du ändå exploderar, be om ursäkt till barnet efteråt och försök berätta varför du blev arg eller ledsen. Alla föräldrar tappar humöret ibland, men det är viktigt att vi gör allt vi kan för att reparera relationen efter en jobbig situation.

För mer tips och råd - ladda ned vägledningen "Tryggt föräldraskap" här >

Till toppen

Råden i korthet

Så här kan vi förebygga konflikter och bråk:
- Skapa förutsägbarhet
- Försök förstå vad som skapar oro och bråk

När vi är mitt i en jobbig situation:
- Försök att behålla lugnet
- Försök att inte reagera med kroppen
- Försök att "bryta" situationen

Kom ihåg..
Har du exploderat? Be om ursäkt efteråt

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners