Podcast om nyanlända mammor och deras barn

I podcasten Starka mammor – Trygga barn berättar ensamstående nyanlända mammor och deras barn i Sverige om sina utmaningar och drömmar.

Lyssna när nyanlända mammor och deras barn själva sin situation, sina drömmar och sina utmaningar. I den senaste säsongen fokuserar vi på mammor och barn som kommit till Sverige från Ukraina. I första säsongen möter du mammor och barn som kommit från olika delar av världen.

I varje avsnitt samtalar även yrkesverksamma och ideellt engagerade som möter dessa mammor i sitt arbete eller i sina ideella engagemang om hur vi kan bidra till familjerna ska bli så bra bemötta som möjligt. Hur vi kan ta hänsyn till deras unika situation med målet att skapa starka mammor och trygga barn med stora möjligheter i livet.

Programledare är Tanvir Mansur producent och Tove Samzelius Doktor i socialt arbete verksam vid Malmö universitet.

Podden finns där poddar finns och länkas till vid respektive avsnitt nedan.

Jag hoppas podden blir en röst för ensamma mammor och att situationen blir bättre och lättare för oss.

Andra säsongen av podcasten

Avsnitt 1: Viktiga vuxna blir en skyddsväv för barn

Sextonåriga Polina kom till Sverige från Ukraina och bor nu hos en svensk familj. Hon berättar om det stöd hon fått som ny i Sverige, från sin mentor i skolan och från Rädda Barnens Unite-grupper där ukrainska barn får stöd på sitt språk. I studion samtalar psykologerna Josefin Michanek, gruppchef för Unite och Nina Thomsen från barnhälsovården om barns behov av många olika typer av stöd.

Lyssna på avsnitt ett på Apple Podcast eller Spotify

“In the group we were working with emotions. It was quite helpful because I could speak my own language.”

Avsnitt 2: Fotbollen gör Yaroslav avslappnad och glad.

Yaroslav kom från Ukraina till Sverige tillsammans med sin mamma Tatyana. Han berättar om vad han gör på fritiden, och hur han har hittat till fotbollen och musiken i kyrkan. Det viktigaste i Tatyanas liv, det är Yaroslav, och att han ska må bra. Hon vill ge honom en så aktiv fritid som möjligt, för hon vet att han mår bra av det. I studion möter vi Julia Bohm från House of Ukraine och Tommy Hansson från KFUM som berättar om hur viktigt det är med fritidsaktiviteter för nyanlända barn.

Lyssna på avsnitt två på Apple Podcast eller Spotify 

“I lost my friends I lost all my contacts which I had before I lost everything. But football it was like something that was making me relaxed. I was playing, enjoying, and I was like, happy.”

Avsnitt 3: Dubbelpluggande barn hinner aldrig vara lediga.

Irina berättar om sin sjuttonåriga son som går i ukrainsk och svensk skola samtidigt. Han är väldigt stressat och hinner aldrig vara ledig. I studion Eva Harnesk, projektledare för Starka mammor – trygga barn och Anders Linquist, krissamordnare på Skolverket som pratar om ukrainska barns förutsättningar i den svenska skolan.

Lyssna på avsnitt tre på Apple Podcast eller Spotify

”De har inte tid att vara barn, att leka med kompisar, att göra några fritidsaktiviteter eller bara springa i lekparken” 

Första säsongen av podcasten

Avsnitt 1: “Mina barn önskar sig uppehållstillstånd i födelsedagspresent”

Vi möter Yasmin och hennes barn som har bott i Dalarna så länge barnen kan minnas. På grund av att Migrationsverket i Borlänge stängde har många familjer tvingats flytta långt norrut. Yasmin har lyckats stanna med hjälp av vänner. I studion Unni Öhman från Rädda Barnen Dalarna om påverkansarbetet kring flyttarna och vikten av att inte glömma bort barnperspektivet.

Lyssna på avsnitt ett på till exempel iTunes eller Spotify

Avsnitt 2: En plats att kalla hemma

Natalie berättar om hur hon och hennes två barn flyttat så många gånger att barnen tillslut inte visste var de bodde när kompisarna frågade. I studion Pernilla Parding och Wafa Issa från Stockholms Stadsmission, som berättar om varför ensamstående mammor och deras barn har blivit mer utsatta på bostadsmarknaden och hur barnets bästa behöver få en mycket tydligare plats i beslut som rör boende.

Lyssna på avsnitt två på till exempel iTunes eller Spotify

Avsnitt 3: Att försörja en familj som ensamstående och ny i Sverige

Vi möter Samira i bilen, hon behöver åka långt för att kunna studera och att samtidigt hinna med arbete och att ta hand om barnen är en utmaning som ensamstående mamma. I studion berättar Tove Samzelius om sin forskning om ensamstående mammors livsvillkor i en förändrad svensk välfärdsstat och vad som skulle kunna göra skillnad.

Lyssna på avsnitt tre på till exempel iTunes eller Spotify

Avsnitt 4: Betydelsen av att känna trygghet i sitt bostadsområde

Setareh berättar om sin dotter som blev rädd och inte ville gå ut efter att hon blivit överfallen och misshandlad i bostadsområdet. I studion Fatima Mohamed som bor och trivs i Järva men har engagerat sig mot skjutningarna tillsammans med andra mammor i området. Hon menar att myndigheter behöver lyssna mer på föräldrar som bor i utsatta områden hur man bäst gör områden så trygga som möjligt.


Lyssna på avsnitt fyra på till exempel iTunes eller Spotify

Avsnitt 5: Ett anpassat föräldrastöd för ensamstående mammor

Vi träffar Sumaya som vill fortsätta arbeta med språk, men hon har MS och behöver tid och stöd för att kunna ta hand om sig och sina barn. I studion Eva Harnesk som arbetar med föräldrastöd för ensamstående mammor på Rädda Barnen och Shirin Mustafa som är socionom inom socialtjänsten. De samtalar om vikten av att stöd anpassas efter människors livsvillkor för att nå ut och göra skillnad på riktigt.

Lyssna på avsnitt fem på till exempel iTunes eller Spotify

Varannan utrikesfödd ensamstående mamma i fattigdom

Enligt Rädda Barnens Barnfattigdomsrapport 2021 levde nästan 50 procent av alla barn till ensamstående utrikesfödda mammor i absolut fattigdom år 2019 enligt svenska förhållanden. Ingen annan grupp i det svenska samhället är lika sårbar för ekonomiska och politiska förändringar och beslut som rör områden som arbetsmarknad, familjepolitik, bostadspolitik och socialförsäkringar.

Podcasten en del av ett föräldrastödsprojekt

Rädda Barnen startade under 2020 upp Starka mammor - Trygga barn, ett nationellt treårigt föräldrastödsprojekt som riktar sig till nyanlända ensamstående mammor och deras barn. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och har som övergripande syfte att dessa barn ska få växa upp i en trygg och utvecklande miljö, känna till sina rättigheter och få uppleva roliga saker tillsammans med sin mamma. Podcasten ”Starka mammor – trygga barn” är en del av projektet och riktar sig främst till yrkesverksamma som möter mammor i liknande situation i sitt arbete till exempel inom socialtjänsten, arbetsförmedlingen eller skolan.

Med podden vill vi förmedla kvinnornas kraft och styrka. De vill verkligen försörja sig själva och bidra till samhället på olika sätt. Men förutsättningarna är svåra för att kunna göra detta.