Översvämningar förvärrar läget för barnen i Afghanistan

Översvämningar har drabbat barnen i Afghanistan.

Situationen i Afghanistan blir allt mer akut. Miljontals barn kämpar för att överleva. De saknar mat, sjukvård och hotas av en hungerkatastrof. Nu har landet även drabbats av stora översvämningar.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Ge en gåva

Stora översvämningar drabbar norra Afghanistan

Under våren har de norra delarna av landet drabbats hårt av översvämningar och de senaste har försvårat livet för omkring 600.000 människor, varav hälften är barn.

– De plötsliga översvämningarna har ödelagt byar, svept bort hus och dödat boskap. Barn har förlorat allt. Familjer som fortfarande lider av de ekonomiska konsekvenserna av tre års torka behöver akut hjälp, säger Arshad Malik, landchef för Rädda Barnen Afghanistan. 

Afghanistan är ett av de länder i världen som påverkas mest av klimatkrisen, och också ett av de minst utrustade att hantera den. Bara under 2024 har tusentals människor fått uppleva konsekvenserna av extremväder.

Det här gör Rädda Barnen i Afghanistan

Vi har varit på plats i Afghanistan sedan 1976 för att hjälpa barn och deras familjer. Deras trygghet och rättigheter är alltid vår högsta prioritet. Vårt fokus ligger på att skydda de mest utsatta och rädda liv genom:

 • medicin och behandling till akut undernärda barn
 • sjukvård till gravida, nyblivna mammor och bebisar
 • filtar, varma kläder, skor, och kaminer
 • psykosocialt stöd till barn som haft hemska upplevelser
 • dricksvatten och hygienartiklar till barnfamiljer
 • tillfälliga skolor för barn på flykt
 • ekonomiskt stöd till barnfamiljer så att de kan skaffa mat och bränsle

Vi har flygit in 92 ton mediciner

Tack vare stödet från våra givare har vi kunnat flyga in 92 ton mediciner till Afghanistan. Medicinerna ger oss möjlighet att behandla 400.000 barn mot bland annat diarré och lunginflammation – två smittsamma och livshotande sjukdomar som orsakar nästan en tredjedel av alla dödsfall hos barn under fem år.Vi arbetar varje dag för att sjukvården ska nå ut till alla barn – var de än bor. 

Vill du skänka pengar till barnen i Afghanistan?

Här är exempel på vad pengarna räcker till:

 • 220 kronor till att ge psykosocialt stöd till två barn i tre månader.
 • 240 kronor räcker till att ge en familj på flykt mat i en vecka.
 • 250 kronor räcker till att ge tio barn en trygg plats att leka på i en månad.
 • 265 kronor räcker till att ge fyra barn varma jackor, åtta barn varma skor eller tjugo barn varma filtar.
 • 280 kronor räcker till att ge en familj hygienartiklar som räcker i en månad.

 

Varje dag träffar våra sjukvårdsteam utmattade små barn som är allvarligt undernärda, eftersom de inte får tillräckligt med mat. Här mäts lilla Aalems överarm och måttbandet visar att behandlingen mot undernäring gjort nytta.

Fem miljoner barn hotas av en svältkatastrof

Afghanistan står inför den värsta matkrisen någonsin. Matpriserna har eskalerat och många föräldrar har inte längre råd att försörja sin familj. De tvingas sälja sina ägodelar, skära ner på måltiderna eller skicka ut sina barn för att arbeta för att kunna köpa mat för dagen. Många överlever i veckor på bara bröd. 

– Det mänskliga lidandet i Afghanistan är nu värre än i alla andra humanitära kriser i världen, säger Fiona McSheehy som är chef för Rädda Barnen i Afghanistan. 

– Vi möter allvarligt undernärda små barn och desperata mammor som går dagar utan mat så att deras svältande barn kan äta. Och det här gäller inte bara de sämst ställda familjerna – nästan hela befolkningen kämpar nu för att överleva. 

Hälften av alla barn under fem år är akut undernärda och över fem miljoner barn i landet hotas nu av en svältkatastrof. 

En femtedel av barnen tvingas arbeta

I Rädda Barnens undersökning från 2022 fick 1.400 hushåll i sju provinser i Afghanistan besvara frågor om sin situation. Undersökningen visade att många familjer förlorat sina inkomster, tvingats låna pengar och behövt låta sina barn att arbeta.

Läs mer: "En femtedel av barnen i Afghanistan tvingas arbeta"

Vad händer i Afghanistan?

Barnen i Afghanistan är hårt drabbade efter flera decennier med krig. De har växt upp med rädsla och lidande. Och sedan konflikten eskalerade förra sommaren har situationen blivit allt värre. Hundratusentals barn har tvingats fly från sina hem. Landet är nära en ekonomisk kollaps och två tredjedelar av alla barn –totalt 13 miljoner barn – har desperat behov av nödhjälp för att överleva.

Kraftig jordbävning i Afghanistan

Den 7 oktober 2023 drabbades västra Afghanistan av en kraftig jordbävning som orsakade enorm förödelse. Vi agerade snabbt för att ge det akuta stöd som behövdes, och har fortsatt att stötta alla drabbade. 

Läs mer om vårt arbete efter jordbävningen

Vanliga frågor om Afghanistan

Kriget i Afghanistan har pågått i drygt 40 år.

Barnen i Afghanistan är hårt drabbade efter flera decennier med krig. Hundratusentals barn har tvingats fly från sina hem. Landet är nära en ekonomisk kollaps och två tredjedelar av alla barn – totalt 13 miljoner barn – har desperat behov av nödhjälp för att överleva. Landet har också drabbats hårt av jordbävningar och översvämningar.

Barnen i Afghanistan kommer att behöva oss under lång tid framöver. Om du ger en gåva eller bli månadsgivare hos oss så är du med och skapar en trygg framtid för barnen – i Afghanistan och runt om i världen. Vi är på plats i Afghanistan och hjälper barnfamiljer med bland annat sjukvård, mat, vatten, kläder, ekonomiskt stöd och skola.

Afghanistan gränsar till Pakistan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan och Kina. Rädda Barnen är på plats i Pakistan, Uzbekistan, Tajikistan och Kina.

Var med oss varje dag i Afghanistan!

Barnen i Afghanistan kommer att behöva oss under lång tid framöver. Bli månadsgivare så är du med oss varje dag och skapar en trygg framtid för barnen – i Afghanistan och runt om i världen. Tack vare ditt regelbundna stöd kan vi agera snabbt varje gång barn är i fara. Tillsammans räddar vi barns liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare