Desperat läge för barnen i Afghanistan

Zabi, 3 år, i tältlägret i Afghanistan där hon bor med sin familj.

Situationen i Afghanistan blir allt mer akut. Över 13 miljoner barn kämpar för att överleva. De saknar mat, sjukvård och hotas av en hungerkatastrof. Nu har landet även drabbats av en jordbävning.

Den 7 oktober drabbades västra Afghanistan av en kraftig jordbävning som har orsakat enorm förödelse. Vi finns på plats i landet och gör allt vi kan för barnen vars liv har slagits i spillror.

Läs mer om vårt arbete efter jordbävningen

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare

Vad händer i Afghanistan?

Barnen i Afghanistan är hårt drabbade efter flera decennier med krig. De har växt upp med rädsla och lidande. Och sedan konflikten eskalerade förra sommaren har situationen blivit allt värre. Hundratusentals barn har tvingats fly från sina hem. Landet är nära en ekonomisk kollaps och två tredjedelar av alla barn totalt 13 miljoner barn – har desperat behov av nödhjälp för att överleva.

Det här gör Rädda Barnen i Afghanistan

Vi har varit på plats i Afghanistan sedan 1976 för att hjälpa barn och deras familjer. Deras trygghet och rättigheter är alltid vår högsta prioritet. Vårt fokus ligger på att skydda de mest utsatta och rädda liv genom:

 • medicin och behandling till akut undernärda barn
 • sjukvård till gravida, nyblivna mammor och bebisar
 • filtar, varma kläder, skor, och kaminer
 • psykosocialt stöd till barn som haft hemska upplevelser
 • dricksvatten och hygienartiklar till barnfamiljer
 • tillfälliga skolor för barn på flykt
 • ekonomiskt stöd till barnfamiljer så att de kan skaffa mat och bränsle
Varje dag träffar våra sjukvårdsteam utmattade små barn som är allvarligt undernärda, eftersom de inte får tillräckligt med mat. Här mäts lilla Aalems överarm och måttbandet visar att behandlingen mot undernäring gjort nytta.

Exempel på vad dina pengar räcker till:

 • 1 222 kronor räcker att ge en familj tält, köksutrustning, filtar och varma kläder.
 • 305 kronor räcker till näringsrik mat i två veckor till en familj på sex personer.
 • 250 kronor räcker till vinterjackor till fem barn.
 • 215 kronor räcker till hygienartiklar för en familj.

Vanliga frågor om Afghanistan

Kriget i Afghanistan har pågått i drygt 40 år.

Barnen i Afghanistan är hårt drabbade efter flera decennier med krig och sedan konflikten eskalerade förra sommaren har situationen blivit allt värre. Hundratusentals barn har tvingats fly från sina hem. Landet är nära en ekonomisk kollaps och två tredjedelar av alla barn – totalt 13 miljoner barn – har desperat behov av nödhjälp för att överleva.

Barnen i Afghanistan kommer att behöva oss under lång tid framöver. Om du ger en gåva eller bli månadsgivare hos oss så är du med och skapar en trygg framtid för barnen – i Afghanistan och runt om i världen. Vi är på plats i Afghanistan och hjälper barnfamiljer med bland annat sjukvård, mat, vatten, kläder, ekonomiskt stöd och skola.

Afghanistan gränsar till Pakistan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan och Kina. Rädda Barnen är på plats i Pakistan, Uzbekistan, Tajikistan och Kina.

Fem miljoner barn hotas av en svältkatastrof

Afghanistan står inför den värsta matkrisen någonsin. Matpriserna har eskalerat och många föräldrar har inte längre råd att försörja sin familj. De tvingas sälja sina ägodelar, skära ner på måltiderna eller skicka ut sina barn för att arbeta för att kunna köpa mat för dagen. Många överlever i veckor på bara bröd. 

– Det mänskliga lidandet i Afghanistan är nu värre än i alla andra humanitära kriser i världen, säger Fiona McSheehy som är chef för Rädda Barnen i Afghanistan. 

– Vi möter allvarligt undernärda små barn och desperata mammor som går dagar utan mat så att deras svältande barn kan äta. Och det här gäller inte bara de sämst ställda familjerna – nästan hela befolkningen kämpar nu för att överleva. 

Hälften av alla barn under fem år är akut undernärda och över fem miljoner barn i landet hotas nu av en svältkatastrof. 

En femtedel av barnen tvingas arbeta

Rädda Barnens undersökning, där 1.400 hushåll i sju provinser i Afghanistan fått besvara frågor om sin situation, visar en oroväckande utveckling där allt fler familjer förlorat sina inkomster, tvingats låna pengar och skicka sina barn att arbeta.

Läs mer: "En femtedel av barnen i Afghanistan tvingas arbeta"

Var med oss varje dag i Afghanistan!

Barnen i Afghanistan kommer att behöva oss under lång tid framöver. Bli månadsgivare så är du med oss varje dag och skapar en trygg framtid för barnen – i Afghanistan och runt om i världen. Tack vare ditt regelbundna stöd kan vi agera snabbt varje gång barn är i fara. Tillsammans räddar vi barns liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare