Efter ett år av krig – barnen i Sudan behöver akut hjälp

Sudan är världens största humanitära kris för barn

14 miljoner barn i Sudan behöver hjälp att överleva. Det är fler än hela Sveriges befolkning. Vi finns på plats för dem som förlorat allt och säkrar bland annat tillgången till skydd, skola, mat och vård.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Ge en gåva nu

Miljontals barn riskerar svält

Sedan konflikten eskalerade i april 2023 har matproduktionen nästan kollapsat och matpriserna har skjutit i höjden. Mattransporterna, till framförallt avlägsna områden i landet, har minskat kraftigt. Miljontals barn har tvingats på flykt och riskerar att utsättas för våld och psykisk stress. Närmare 25 miljoner människor, varav 14 miljoner barn, behöver nu humanitär hjälp för att överleva.  

– Över 10 miljoner barn i Sudan har upplevt striderna sedan konflikten bröt ut för ett år sedan. De har sett familj och vänner dö, tvingats på flykt och riskerar svält, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, Rädda Barnens internationella chef.

– Vi får inte vända Sudans barn ryggen utan det internationella samfundet måste växla upp och göra sitt yttersta för att skydda barnen, förbättra tillgången till humanitär hjälp och avvärja svält i Sudan.

Din hjälp är livsviktig. Tillsammans kan vi rädda barns liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Ge en gåva nu

Ettårige Tarig leker på vår barnvänliga plats i Gezira. Hans familj är en av de tiotusentals som tvingats fly från sitt hem.

Det här gör vi i Sudan

Rädda Barnen är på plats i landet för att stötta familjerna. Många av de är särskilt sårbara och svåra att nå, och vi gör allt vi kan för att de ska få den hjälp de behöver. Bland annat genom att dela ut mat, behandla undernäring och erbjuda vård hos våra mobila hälsokliniker. 

Vi bygger också upp barnvänliga platser där barnen som tvingats fly sitt hem får möjlighet att leka, busa och bearbeta sina upplevelser. Här kan även föräldrar få hjälp med att hantera sin stress och oro. 

Attacker mot skolor har ökat

I Sudan har attacker mot skolor från väpnade grupper fyrfaldigats under senaste året. 18 av 22 miljoner av landets barn har inte gått i skolan på ett år visar en analys från Rädda Barnen.

Läs mer om skolattackerna i Sudan

Nötkräm räddar barns liv
Näringsbehandling med energirik nötkräm hjälper undernärda barn att öka i vikt. 200 kronor räcker till att behandla ett akut undernärt barn med nötkräm under två veckor.

Miljontals barn i Sudan har fått hjälp

Redan innan våldet eskalerade i Sudan pågick en allvarlig humanitär kris. År av konflikter, naturkatastrofer, sjukdomsutbrott och ekonomisk kris har haft förödande konsekvenser för familjerna i landet. 

Rädda Barnen har varit på plats i Sudan sedan 1983 för att stötta de mest sårbara. Vi har nått miljontals människor med våra insatser inom akutstöd, hälsa och näring, utbildning och barnskydd.

Var med oss i varenda krig och katastrof

Bli månadsgivare så är du med oss varje dag och skapar en trygg framtid för barnen – i Sudan och runt om i världen. Tack vare ditt regelbundna stöd kan vi agera snabbt varje gång barn är i fara. Tillsammans räddar vi barns liv.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare