Vår psykolog: Så pratar du med barnen om Ukraina

Så kan du prata med barn om hemska händelser.

Situationen i Ukraina är skrämmande. Många barn kan känna oro och rädsla när de ser vad som händer på nyheterna och på sociala medier. Vår psykolog Hanna Thermaenius ger råd hur du pratar med ditt barn om det som sker i Ukraina just nu.

  1. Ta barnets rädsla på allvar.  Lyssna på barnets frågor. Låt barnet sätta ord på sin oro. De kan ha en helt annan bild av det som sker i Ukraina än vad vi vuxna har.
  2. Svara lugnt och var konkret. Gå inte in på detaljer om barnet inte frågar. Kom ihåg att skilja på dina och barnets känslor. Överför inte din egen oro på barnet.
  3. Säg saker som ger barnet hopp. Försök förmedla att det är vi vuxna som har ansvar att hitta lösningar. Förklara att många i världen arbetar just nu för att få ett slut på den svåra situationen i Ukraina. Säg att vuxna experter inte är oroliga för att det ska bli krig i Sverige.
  4. Försök att ta en paus från nyhetsrapporteringar. Undvik vuxendiskussioner om Ukraina.
  5. Be barnet att vara försiktigt med vad det ser och hör på sociala medier. Förklara att det lätt sprids falsk information på sociala medier. Säg till barnet att fråga en vuxen i närheten om det undrar om något stämmer.


Hanna Thermaenius, psykolog Rädda Barnen.

Read the article in English: "How to Talk to Children about Ukraine"

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare