Bra att känna till om du känner dig orolig

En ungdom sitter på en fönsterbräda.

När något allvarligt har hänt är det vanligt att känna oro och ha många frågor. Här är några saker som är bra att veta och som kan hjälpa.

Det är inte konstigt att känna sig orolig när något allvarligt har hänt och som många vuxna pratar om. Kanske vet du inte så mycket om händelsen, kanske har du hört eller sett en del via nyheter och på nätet. Du kanske till och med känner någon som råkat illa ut eller själv var i närheten.

Prata med en vuxen

Att förstå det som händer runt om oss är ibland svårt och kan vara klurigt att reda ut ensam. Om du känner att du vill, prata med någon vuxen du känner. Det går också att kontakta andra trygga vuxna som kan ge stöd eller svara på frågor. Då kan till exempel du ringa, mejla eller chatta med BRIS eller Jourhavande kompis på Röda korsets ungdomsförbund.

Tro inte på alla rykten 

Det är bra att komma ihåg att när allvarliga saker hänt sprids många rykten. Tro därför inte direkt på allt du hör eller läser om på nätet - och var försiktig med vad du själv skriver om och delar i sociala medier. Fråga gärna en vuxen som kan hjälpa till att reda ut vad som är sant och inte.

Gör saker du tycker om och blir lugn av

Om du känner dig orolig är det också bra att fortsätta göra saker som du brukar göra och som just du gillar och blir lugn av, till exempel träffa kompisar, lyssna på musik eller träna.