Safe Place – app för barn och unga med stark stress eller oro

Här hittar du Rädda Barnens app för barn och unga som varit med om svåra eller skrämmande händelser och upplevt stark stress. I Safe Place finns enkla övningar som kan hjälpa till att lättare komma till ro och må bättre.

Här hittar du appen Safe Place

Ladda ned Safe Place för Apple

Ladda ned Safe Place för Android

För support, feedback och buggrapport maila safeplace.app@rb.se

Appen Safe Place kan användas för att må bättre i situationer av stark stress och efter svåra upplevelser, för barn och unga som känner oro, rädsla eller har svårt att sova. Här finns konkreta övningar som kan lugna och hjälpa i stunden men också, vid regelbunden användning, på längre sikt. Just nu finns tre övningar i appen: 

  • Första övningen är en interaktiv andningsövning som hjälper användaren att få kontroll över och lugna sin andning vid till exempel oro och rädsla. 
  • Andra övningen är en progressiv avslappningsövning som hjälper barnet eller ungdomen att slappna av i kroppen. Det är en övning som är fin att använda exempelvis innan läggdags, för att förbereda kroppen på god sömn och för att avleda svåra tankar. 
  • I den tredje övningen får användaren hjälp, genom ljud och bild, att avleda sin uppmärksamhet från till exempel svåra minnen eller tankar, till en lugn plats. 

I Safe Place finns även information om hur vi kan reagera på stark stress och svåra upplevelser, vilket är en viktig del i att hjälpa barn och unga att förstå sig själva och sina reaktioner. I appen finns också möjlighet att stötta andra användare och känna gemenskap med andra unga som använder Safe Place.  

Safe Place har skapats av psykologer och psykoterapeuter på Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling, Region Syd. Appen är just nu under utveckling i ett samarbete mellan Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling och Radikal Studio i Lund. Följ oss gärna och utforska de förbättringar och nya övningar som dyker upp!