Så skyddar du ditt barn från att råka illa ut på nätet - 10 tips

Att släppa ut barnen på internet är som att släppa dem i en miljonstad. Det kräver att man som förälder hela tiden finns närvarande med stöd och vägledning.

De flesta barn i Sverige får förr eller senare tillgång till smarttelefoner och datorer. Därmed öppnas också dörren till resten av världen på ett helt nytt sätt. Det är utvecklande och berikande, men det finns också människor som drar nytta av barns nyfikenhet på nätet.

Som förälder är det viktigt att vara beredd på helt nya typer av frågor och dilemman. Här är några saker att tänka på.

Små barn

1. Utforska nätet tillsammans

Att engagera sig i barnens digitala aktiviteter är det bästa sättet att skapa en grogrund för tillit och öppenhet. Börja redan när barnen är små med att gemensamt välja appar och spel som ni kan använda tillsammans. Om du som förälder redan tidigt visar att du är intresserad av vad som händer på skärmen kommer det att förstärka ett positivt nätbeteende. Uppmuntra barnet att inkludera dig i sin närvaro på nätet.

Så skyddar du ditt barn på nätet

Ladda ned handboken #nätsmart

Hämta Nätsmart

2. Undvik plattan som barnvakt

Visst finns det stunder då en platta eller telefon är ett utmärkt sätt att få lugn och ro. Men generellt är det bättre att utveckla ett förhållningssätt där ni utforskar saker ihop. Och glöm inte att säkerställa att Google, Youtube och webbläsare är inställda på censurerat läge.

3. Skilj mellan bra och dåliga hemligheter

Alla får ha hemligheter, det är viktigt. Men det finns olika typer – bra hemligheter är exempelvis överraskningar eller födelsedagspresenter, medan dåliga hemligheter är saker man blir ledsen och får ont i magen av. Dåliga hemligheter ska man alltid berätta.

Barn i skolåldern

1. Utveckla barnets "selfie esteem"

Den digitala världen formar våra identiteter, och barn är extra mottagliga. Som förälder är det viktigt att hålla koll så att jakten på bekräftelse i form av likes, följare eller kommentarer inte tar över livet när sociala medier gör entré i vardagen. Bekräftelsetörstande barn är extra utsatta för internets kränkningar. Prata om vad en like egentligen betyder, vilka typer av bilder vi lägger upp på nätet och vem som kan se dem.

2. Uppmuntra integritet

Det är viktigt att barnet förstår att vem som helst kan använda vilken bild och vilket namn som helst, och att man aldrig har skyldighet att lämna ut sina personuppgifter till en annan person. Undvik förbud, men säg att barnet får prata med dig innan det har kontakt med en främmande person på nätet.

3. Ta in nätet i vardagen

Det är inte säkert att den "vanliga" världen är den mest relevanta för barnen. Ta därför för vana att prata om den digitala vardagen på ett otvunget sätt. "Hur var det på nätet i dag?" "Vilka kompisar träffade du?" "Har du sett något kul på Youtube som du vill visa efter maten?"

4. Be om hjälp

Att låta barnet bli expert kan vara avväpnande. "Vad tycker du, ska jag posta den här bilden på Facebook?" Dina frågor och funderingar kan leda till en ökad förståelse för att man måste reflektera kring hur man delar med sig av sitt liv på nätet.

Så skyddar du ditt barn på nätet

Ladda ned handboken #nätsmart

Hämta Nätsmart

5. Prata om grooming

När sociala medier används allt längre ner i åldrarna, blir det ett tyngre lass för föräldrarna att identifiera och förklara hur saker och ting fungerar. Grooming – att vuxna tar kontakt med barn på nätet i sexuellt syfte – är tyvärr ett utbrett fenomen. Det är viktigt att poängtera att vissa på internet inte är den de utger sig för att vara. Var noga med att barnet aldrig får använda webbkameran med en okänd person.

6. Var vaksam på "skamfällan"

Ett stort problem med grooming är att förövaren snabbt skaffar sig en maktposition så fort barnet skickar den första bilden på sig själv. Bilder och filmer används sedan i utpressningssyfte för att barnet ska tänja ytterligare på gränserna. Skamfällan är ett faktum, särskilt om det är barnet som initierat kontakten från början. Håll koll på varningstecken som oro och håglöshet, ändrade mat- och sovvanor, humörsvängningar och frånvaro från skolan.

7. Tänk bortom "fula gubbar"

Det är viktigt att förstå att hot eller sexuella kränkningar kan komma från vem som helst, oavsett ålder och kön. Inte sällan är förövaren jämnårig. Därför är det ännu viktigare att lära barnen att lita på sin egen magkänsla, utveckla sin integritet – och våga prata om det med en vuxen.