Podcast om nyanlända ensamstående mammor

I podcasten Starka mammor – Trygga barn berättar ensamstående nyanlända mammor i Sverige om sina utmaningar och drömmar.

I fem avsnitt beskriver nyanlända mammor och deras barn själva sin situation, sina drömmar och sina utmaningar. I varje avsnitt samtalar även yrkesverksamma och ideellt engagerade som möter dessa mammor i sitt arbete eller i sina ideella engagemang om hur vi kan bidra till att mammorna ska bli så bra bemötta som möjligt. Hur vi kan ta hänsyn till deras unika situation med målet att skapa starka mammor och trygga barn med stora möjligheter i livet. Programledare är Tanvir Mansur och Tove Samzelius

Podden finns där poddar finns och länkas till vid respektive avsnitt nedan.

Jag hoppas podden blir en röst för ensamma mammor och att situationen blir bättre och lättare för oss.

 

Avsnitt 1: “Mina barn önskar sig uppehållstillstånd i födelsedagspresent”

Vi möter Yasmin och hennes barn som har bott i Dalarna så länge barnen kan minnas. På grund av att Migrationsverket i Borlänge stängde har många familjer tvingats flytta långt norrut. Yasmin har lyckats stanna med hjälp av vänner. I studion Unni Öhman från Rädda Barnen Dalarna om påverkansarbetet kring flyttarna och vikten av att inte glömma bort barnperspektivet.

Lyssna på avsnitt ett i till exempel på Spotify eller iTunes.

Avsnitt 2: En plats att kalla hemma

Natalie berättar om hur hon och hennes två barn flyttat så många gånger att barnen tillslut inte visste var de bodde när kompisarna frågade. I studion Pernilla Parding och Wafa Issa från Stockholms Stadsmission, som berättar om varför ensamstående mammor och deras barn har blivit mer utsatta på bostadsmarknaden och hur barnets bästa behöver få en mycket tydligare plats i beslut som rör boende.

Lyssna på avsnitt två i till exempel på Spotify eller iTunes.

Avsnitt 3: Att försörja en familj som ensamstående och ny i Sverige

Vi möter Samira i bilen, hon behöver åka långt för att kunna studera och att samtidigt hinna med arbete och att ta hand om barnen är en utmaning som ensamstående mamma. I studion berättar Tove Samzelius om sin forskning om ensamstående mammors livsvillkor i en förändrad svensk välfärdsstat och vad som skulle kunna göra skillnad.

Lyssna på avsnitt tre i till exempel på Spotify eller iTunes.

Avsnitt 4: Betydelsen av att känna trygghet i sitt bostadsområde

Setareh berättar om sin dotter som blev rädd och inte ville gå ut efter att hon blivit överfallen och misshandlad i bostadsområdet. I studion Fatima Mohamed som bor och trivs i Järva men har engagerat sig mot skjutningarna tillsammans med andra mammor i området. Hon menar att myndigheter behöver lyssna mer på föräldrar som bor i utsatta områden hur man bäst gör områden så trygga som möjligt.


Lyssna på avsnitt fyra i till exempel på Spotify eller iTunes.

Avsnitt 5: Ett anpassat föräldrastöd för ensamstående mammor

Vi träffar Sumaya som vill fortsätta arbeta med språk, men hon har MS och behöver tid och stöd för att kunna ta hand om sig och sina barn. I studion Eva Harnesk som arbetar med föräldrastöd för ensamstående mammor på Rädda Barnen och Shirin Mustafa som är socionom inom socialtjänsten. De samtalar om vikten av att stöd anpassas efter människors livsvillkor för att nå ut och göra skillnad på riktigt.

Lyssna på avsnitt fem i till exempel på Spotify eller iTunes.

Varannan utrikesfödd ensamstående mamma i fattigdom

Enligt Rädda Barnens Barnfattigdomsrapport 2021 levde nästan 50 procent av alla barn till ensamstående utrikesfödda mammor i absolut fattigdom år 2019 enligt svenska förhållanden. Ingen annan grupp i det svenska samhället är lika sårbar för ekonomiska och politiska förändringar och beslut som rör områden som arbetsmarknad, familjepolitik, bostadspolitik och socialförsäkringar.

Podcasten en del av ett föräldrastödsprojekt

Rädda Barnen startade under 2020 upp Starka mammor - Trygga barn, ett nationellt treårigt föräldrastödsprojekt som riktar sig till nyanlända ensamstående mammor och deras barn. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och har som övergripande syfte att dessa barn ska få växa upp i en trygg och utvecklande miljö, känna till sina rättigheter och få uppleva roliga saker tillsammans med sin mamma. Podcasten ”Starka mammor – trygga barn” är en del av projektet och riktar sig främst till yrkesverksamma som möter mammor i liknande situation i sitt arbete till exempel inom socialtjänsten, arbetsförmedlingen eller skolan.

Med podden vill vi förmedla kvinnornas kraft och styrka. De vill verkligen försörja sig själva och bidra till samhället på olika sätt. Men förutsättningarna är svåra för att kunna göra detta.