Barn och internet - vett och etikett

Pratbubbla Stopp! Min Kropp!

Internet har blivit en självklar del av nästan alla barns vardag – där de leker, spelar, träffar vänner och lär sig många nya saker. Det har gett barn en större tillgång till världen utanför. Men samtidigt har världen utanför getts större tillgång till våra barn.

Det kan kännas svårt och oroande att tänka på barns liv på nätet och veta hur vi ska kunna skydda dem.

Eftersom barn använder internet redan i tidig ålder kan det vara bra att börja prata även med små barn om säkerhet på nätet, om vad som finns där, vad de ska tänka på och vad de får och inte får göra. Som vuxen kan det vara bra att följa de allra minsta barnens närvaro på nätet. Inte så mycket för att kontrollera barnen, utan för att det kan dyka upp saker som kan vara kränkande och jobbiga för barnen. 

En viktig del oavsett ålder är att intressera sig för vad barnen gör på internet, vilka forum de är på och vilka spel som är kul. 

Bra tips du som vuxen kan ge till barn

  • Man inte ska berätta sitt namn och sin adress för okända personer.
  • Det är bra att vara försiktig med vad man lägger upp på nätet. 
  • Att en person på en chatt kan vara någon annan än den utger sig för att vara. 
  • Om barnet lär känna någon på nätet så är det okej att berätta det för föräldrarna eller annan vuxen. 

Hjälp oss hjälpa barnen!

Bli månadsgivare

Om du känner oro

Även om det kan kännas obehagligt att inte veta allt barnet gör på nätet så behöver vi tänka på att inte vara för påträngande med de äldre barnen. Det är en balansgång att fråga utan att uppfattas som kontrollerande. Ett tips kan vara att fråga hur dagen har varit på nätet, precis som vi brukar fråga hur dagen har varit i skolan. Vem har du pratat med? Har det hänt något kul? Har det hänt något konstigt? Ett annat tips är att ta upp ämnet i samband med att media rapporterar om någon händelse som är relaterad till internet. Passa på att fråga hur barnet känner kring detta och hur han eller hon själv har det med sina kontakter på nätet. 

Vägledning - #nätsmart

Läs nya #nätsmart för att få tips och råd för hur du kan prata med barn om sexuella övergrepp på nätet.

Ladda ned