Podd: Familjerna som splittras

mamma

De flydde krig och diktatur och kom till Sverige. I fem år har de kämpat för att få återförenas med sina barn som är kvar i hemlandet. Nu börjar tiden rinna ut.

Drömmen var ett liv i frihet, för sig själv och sina barn. Efter att Yordanos flytt förtryckets Eritrea kom hon till Sverige 2015. Barnen var kvar i Eritrea och nu hoppades hon att de skulle leva tillsammans i Sverige. Så blev det inte. Sedan 2016 har Sverige haft en tillfällig migrationslagstiftning som ligger på EU:s miniminivå och som har försvårat att splittrade familjer kan återförenas i Sverige. I det här avsnittet möter du familjerna som drabbats.

Lyssna på avsnittet på Itunes

Medverkar gör också Josefine Paulsen, psykolog på Rädda Barnens centrum för stöd och behandling. Hur påverkas barn som inte sett sina föräldrar på flera år och som inte vet om de någonsin kommer att kunna leva ihop igen? Sofia Rasmussen, policyrådgivare inom migration på Rädda Barnen, berättar om den tillfälliga lagens juridiska konsekvenser för barn och om Rädda Barnens arbete för att påverka den nya migrationslagstiftningen.