Podd: Familjerna som splittras - om den nya migrationspolitiken

mamma

De flydde krig och diktatur och kom till Sverige. I fem år har de kämpat för att få återförenas med sina barn som är kvar i hemlandet. Nu börjar tiden rinna ut.

Drömmen var ett liv i frihet, för sig själv och sina barn. Efter att Yordanos flytt förtryckets Eritrea kom hon till Sverige 2015. Barnen var kvar i Eritrea och nu hoppades hon att de skulle leva tillsammans i Sverige. Så blev det inte. Sedan 2016 har Sverige haft en tillfällig migrationslagstiftning som ligger på EU:s miniminivå och som har försvårat att splittrade familjer kan återförenas i Sverige. I det här avsnittet möter du familjerna som drabbats.

Lyssna på avsnitet på Spotify

Lyssna på avsnittet på Itunes

Lyssna på avsnittet på Acast

Medverkar gör också Josefine Paulsen, psykolog på Rädda Barnens centrum för stöd och behandling. Hur påverkas barn som inte sett sina föräldrar på flera år och som inte vet om de någonsin kommer att kunna leva ihop igen? Sofia Rasmussen, sakkunnig inom migration på Rädda Barnen, berättar om den tillfälliga lagens juridiska konsekvenser för barn och om Rädda Barnens arbete för att påverka den nya migrationslagstiftningen. 

Kräv att barn och föräldrar får återförenas i Sverige

Skriv under uppropet

Upprop för en bättre migrationslagstiftning

Coronapandemin överskuggar just nu vår vardag. Samtidigt, under radarn, arbetar Sverige fram en ny migrationslagstiftning som riskerar att kraftigt att försämra rättigheterna för barn som sökt skydd i Sverige. Om vi inte agerar nu kommer fler familjer tvingas leva splittrade i många år och barn som rotat sig i Sverige och svårt sjuka barn att utvisas i ännu större utsträckning.

Det är nu barns rätt till skydd i Sverige avgörs. Det är nu vi har chansen att visa politikerna att vi inte accepterar att barns rättigheter sätts på undantag.

SKRIV UNDER VÅRT UPPROP FÖR ATT VISA ATT VI ÄR MÅNGA SOM KRÄVER ATT:

  • Sverige skyddar barn på flykt och försvarar asylrätten
  • Barn som har rotat sig i Sverige och barn som är svårt sjuka får stanna
  • Barnfamiljer ska kunna återförenas och leva i Sverige

Läs mer om uppropet för att skydda barn på flykt