Poddserie: Unga på flykt i Centralamerika

Tusentals barn från Centralamerika har separerats från sina föräldrar vid gränsen mellan USA och Mexiko, och satts i förvars i USA. Men vilka är barnen, och vad flyr de ifrån? Det handlar första säsongen av Rädda Barnen Dokumentär om.

Första säsongen av Rädda Barnen Dokumentär handlar om unga på flykt i Centralamerika

Hundratusentals unga har under de senaste åren lämnat sina hem i Centralamerika. De flyr från fruktade gäng eller lämnar ett liv i fattigdom med drömmar om ett bättre liv i USA. Men resan mot USA är lång och fylld av risker, och för de som lyckas ta sig hela vägen väntar nya utmaningar. 

Lyssna på podden direkt i appen Podcaster

For English episode - iTunes

El Salvador – Att fly för sitt liv

El Salvador är ett av världens farligaste länder, där ett brutalt gängvåld tvingar unga människor på flykt. Målet är USA, men alla kommer inte så långt. I första avsnittet om unga på flykt i Centralamerika hör du bland andra 17-åriga Elisabeth som försökte ta sig till USA efter hon hotats med kidnappning, och Brian som gick med i gänget MS 13 som ett sätt att försvara sig.

Guatemala - Drömmen om ett bättre liv

Fattigdom och brist på möjligheter gör att tiotusentals ungdomar lämnar Guatemala varje år. Drömmen är att starta ett nytt liv i USA, men resan dit är fylld av risker.

I andra avsnittet om unga på flykt i Centralamerika hör du bland andra Luis Carranza Cruz berätta om sitt försök att ta sig genom Mexiko på tåget La Bestia, en resa som förvandlades till en mardröm och som kom att förändra hans liv för alltid.

USA - Stängda gränser och deportation

Katery från Honduras är ett av de barn som separerades från sin förälder när hon tog sig in i USA. Som 13-åring skildes hon från sin pappa och placerades ensam i flyktingförvaret ”hundrastgården”.

De flesta unga som lyckas ta sig över gränsen till USA deporteras snabbt, en av dem som lyckats stanna är Madeleine Gomez. Men fortfarande efter åtta år i Houston kämpar hon för att hålla drömmen vid liv, i ett land där migrationspolitiken slår allt hårdare mot barn och ungdomar från Centralamerika. 

Avsnitten finns Podcaster, Acast, Spotify och där poddar finns.

Hur jobbar Rädda Barnen?

Rädda Barnen arbetar i Centralamerika med barn i frivillig migration och med barn som tvingats lämna sina hem på grund av våld. Det gör vi genom:

  • att förebygga osäker migration genom att förbättra möjligheterna för ungdomar till en egen försörjning och till personlig och social utveckling i de samhällen de bor i.
  • fredsbyggande arbete där vi samarbetar med elever, lärare och föräldrar i 70 skolor i Mexiko, Guatemala och Honduras för att skolan ska vara en trygg och säker plats för eleverna.
  • att skydda kvinnor och ungdomar i Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala och Dominikanska republiken från trafficking och människosmuggling.
  • att stärka och förbättra de skyddssystem som finns för barn i migration på lokal nivå men också att skydda barn som rör sig mellan länder i Centralamerika.
  • att stärka skyddssystem för barn som har flytt inom sitt eget land eller som deporterats till El Salvador och Honduras.
  • att utbilda återvändande ungdomar i El Salvador och Guatemala kring sexuell- och reproduktiv hälsovård.

Var med och hjälp barn dygnet runt!

Bli månadsgivare