Skriv testamente själv – så gör du

Noor från Jemen ler igen

Genom att skriva in Rädda Barnen i ditt testamente, så är du med och förändrar framtiden för det viktigaste vi har – våra barn. Här finns råd och tips som hjälper dig att förbereda ditt testamente.

Att förbereda sitt testamente kan kännas svårt, men det är viktigt för dig som vill vara säker på att ditt arv fördelas som du vill, till de du vill. Det är också en möjlighet att låta en del gå till barn som behöver din hjälp. 

Vad kan jag testamentera?

Alla gåvor, oavsett storlek är lika välkomna i vårt arbete för barnen. Du kan välja att testamentera hela, eller en andel av dina tillgångar, till Rädda Barnen. Du kan också bestämma att ett visst angivet belopp ska tillfalla Rädda Barnen – eller något utvalt föremål som vi kan omsätta till pengar och använda i vårt arbete för barnen. Det kan exempelvis vara en tavla, smycken, värdepapper eller en fastighet.

Läs mer i vår testamentsbroschyr

Här har vi samlat allt du behöver veta om att testamentera till Rädda Barnen.

Ladda ner broschyren här

Så här gör du för att skriva ett testamente själv

Att skriva ett testamente själv är inte alls svårt, även om du måste hålla dig till vissa regler för att det ska vara giltigt. Ange Rädda Barnen, Org. nr: 802002-8638 om du vill nämna oss som testamentstagare.

1. Testamentet ska vara skriftligt

Testamentet ska vara skriftligt, försett med datum och egenhändigt undertecknat. Använd gärna någon av våra mallar. Använder du inte en mall, rubricerar du dokumentet ”Testamente” och beskriver din vilja tydligt så att det är lätt att förstå. Identifiera dina arvtagare med namn och personnummer/organisationsnummer och/eller med adress.

2. Bevittna testamentet

Din underskrift ska bevittnas av två personer, vid ett och samma tillfälle. Vittnena behöver inte känna till vad som står i testamentet, men de måste ha klart för sig att det är ett testamente de bevittnar. De får inte vara nära släkt med dig och inte heller ärva något enligt testamentet.

3. Ta hjälp av en sakkunnig om du behöver

Låt gärna en sakkunnig se över testamentet för att vara säker på att du har gjort rätt. Du kan vända dig till din bank, en advokatbyrå och en del begravningsbyråer för att få hjälp.

4. Förvara testamentet säkert

Förvara ditt testamente på en säker plats. En del begravningsbyråer bevarar och bevakar testamenten mot en mindre avgift. Du kan också förvara testamentet i ett bankfack eller hemma i ett brandsäkert skåp för värdesaker. Ha gärna en kopia lättåtkomlig och anteckna på kopian var originalet finns.

5. Berätta för närstående om testamentet 

Tala om för dina närstående att det finns ett testamente. Berätta för dem hur du tänkt och varför det känns viktigt för dig.

Välkommen med frågor om testamente

Att få föra din vilja vidare ser vi som det finaste av förtroenden. Vi gör det med stor ödmjukhet och djupaste tacksamhet i vetskap om att det kommer att ge många fler barn en bra framtid.

Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta Katarina Spetz på 08-698 91 19 eller katarina.spetz@rb.se. Eller ring vår kundservice 08-698 90 30. 

Allmänna frågor om testamente

Använd gärna våra kostnadsfria mallar och läs mer i vår testamentsbroschyr om hur du skriver ett testamente.

Du kan ladda ned våra testamentsmallar kostnadsfritt på vår webbplats. Om du behöver mer stöd kan du kontakta en jurist. Vi har ett samarbete med Familjens Jurist, vilket innebär att du får 15 procent rabatt på flera olika juristtjänster hos dem.

Hör efter om din bank kan hjälpa till eller vänd dig till en juristfirma alternativt en större begravningsbyrå. Vi har ett samarbete med Familjens Jurist, vilket innebär att du får 15 procent rabatt på flera olika juristtjänster hos dem.

Testamentet behöver inte registreras Förvara testamentet på en säker plats, till exempel i ett bankfack, hos en begravningsbyrå eller i ett brandsäkert skåp för värdesaker hemma. Ha gärna en kopia lättåtkomlig och anteckna på kopian var originalet finns. Tala om för dina närstående att det finns ett testamente.

Ja, det går bra. Det är inte nödvändigt att det är maskinskrivet. Använd gärna våra mallar som stöd.