Här är cykelverkstan som förändrar liv

I Hjällbo finns en cykelverkstad som inte är som alla andra. Här arbetar en grupp ungdomar med att laga cyklar som annars skulle slängts, och som sedan lånas ut till barn i området. Barn som kanske aldrig hade fått en chans att cykla annars. Det här är Hjulverkstan.

Till verkstan i Göteborgsförorten Hjällbo kan även familjer lämna in cyklar för lagning, helt utan kostnad.

– Jag tycker att det är viktigt att familjer som inte har så mycket pengar ändå får möjligheten att göra roliga saker. Det är bra för miljön också, säger 19-åriga Albjon som arbetar på Hjulverkstan.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare

En ingång i arbetslivet

Oavsett bakgrund och uppväxtmiljö ska alla barn i Sverige få samma möjligheter och förutsättningar att delta i samhället. Därför arbetar vi för att stärka engagemang, delaktighet och inflytande bland barn och unga. Hjulverkstan anställer ungdomar som saknar sysselsättning och ger dem en ingång i arbetslivet.

– Tanken är att de ska växa som personer och bli självständiga. Testa på det första steget in i arbetslivet, som ofta kan vara svårt, säger Chiaco Aslani, projektledare på Rädda Barnen.

Men verkstan är inte bara betydelsefull för ungdomarna som arbetar där – Chiaco berättar att den har gjort stor skillnad för hela området. Barn som tidigare inte fått chansen cyklar nu runt i kvarteren i full fart.

– Alla barn vill ju kunna cykla, men alla familjer har inte råd att köpa en cykel.

På Lika Villkor

Rädda Barnen arbetar med ett initiativ som heter På Lika Villkor. Målet är att minska diskriminering av barn i socialt och ekonomiskt utsatta områden.

Hjulverkstan är en av de verksamheter som ingår i På Lika Villkor, och fördelarna med verkstan är flera:

  • Skapar sysselsättning och ingång i arbetslivet för unga.
  • Bidrar till att skapa meningsfull fritid för barn.
  • Är bra för miljön.
Flera av ungdomarna som arbetar på Hjulverkstan trivs så bra att de regelbundet tittar in på fritiden.

För att skapa hållbara och långsiktiga samhällslösningar samarbetar Rädda Barnen med näringsliv, akademi, myndigheter och andra aktörer i det civila samhället. Både på lokal och nationell nivå.

– Tillsammans med barn och våra samarbetspartners definierar vi vilka frågor som är viktiga att arbeta med och som vi vill påverka. Vi utgår mycket från den lokala kontexten, och där är Hjulverkstan ett väldigt gott exempel. Särskilt involverade i Hjulverkstan är det lokala och väldigt engagerade bostadsbolaget Poseidon, säger Rädda Barnens Ahmed Noor som är nationellt verksamhetsansvarig för På Lika Villkor.

Andra frågor vi arbetar med inom På Lika Villkor är att barn ska ha tillgång till en skola fri från rasism, att öka tillgängligheten till fritidsaktiviteter, att skapa mötesplatser och förbättra kunskapen kring barns rättigheter.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska partners och människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang kan vi driva verksamheter som Hjulverkstan. Tillsammans gör vi skillnad för och med barn.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare