Kontantstöd ger Olhas familj nya fönster i krigets Ukraina

Över två år har gått sedan kriget bröt ut i Ukraina, och stridigheterna fortsätter att rasa. Miljontals barn har drivits på flykt medan många av de som bor kvar i landet har fått sina hem förstörda. Vi hjälper familjerna med kontantstöd så att de ska kunna laga och reparera det som går.

Olha bor med sina tre barn i östra Ukraina. I slutet av december slog en raket ner bara 200 meter bort från familjens bostadshus, och orsakade stora skador i lägenheten. Fönster lossnade från sina fästen och det blev sprickor i taket och hål i väggarna. 

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare


– Hela huset skakade. Det var läskigt. Vi hörde missilerna flyga förbi och rusade in på toaletten. Efter den första, andra och tredje explosionen tog vi oss ner till skyddsrummet. Vi trodde att väggarna skulle kollapsa, minns Olha.   

"Vi vill bo som vanligt"

Några dagar efter attacken sökte Olha kontantstöd hos Rädda Barnen. Pengarna kommer att vara till stor hjälp när familjen ska reparera det som förstörts i lägenheten. Framförallt betyder de att Olha och barnen kan få nya fönster.

– Vi vill bo som vanligt. Så som det var innan, säger hon.

På vårt kontor där Olha fick hjälp med kontantstödet finns en särskild yta gjord för barn, med leksaker och roligt pyssel. Här kunde femåriga tvillingarna Kateryna och Yevhenii leka medan deras mamma talade med personalen.

Vi samlar flera av våra experter, till exempel inom barnskydd, på samma plats så att familjerna som söker hjälp ska kunna bli erbjudna olika sorters stöd på en gång. 

Femåriga Kateryna kunde rita och pyssla medan mamma Olha fick vår hjälp med kontantstöd.

Det här gör vi i Ukraina

Rädda Barnen har flera kontor runtom i Ukraina. Vi jobbar både med akuta insatser och för att hjälpa barn långsiktigt genom att: 

  • Dela ut kontantbidrag så att familjer kan köpa det allra nödvändigaste.
  • Reparera skolor som skadats under kriget.
  • Träna personal i psykologisk första hjälpen.
  • Starta tillfälliga läroplatser och digitala lärocenter.
  • Ge psykosocialt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser.
  • Driva trygga platser där barn kan leka och bara få vara barn.
  • Utbilda om risker med minor.
Serhii är en av kollegorna på vårt kontor där flera olika experter finns tillgängliga för familjerna som behöver hjälp.

Hjälp oss att bygga upp liv igen!

Vi fortsätter att finnas på plats i krigets Ukraina och gör allt vi kan för barnen och deras föräldrar som försöker navigera en våldsam vardag.  Var med oss du också! Tillsammans kan vi göra verklig skillnad – just nu och så länge det behövs. 

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare