Efter fem dagars flykt är Artems familj framme i Rumänien

Flyktingkön från Ukraina in till Rumänien växer för varje dag. De flesta är kvinnor och barn som är fullkomligt utmattade efter att ha varit på resande fot i flera dagar. Artem och hans familj köade i 15 timmar innan de fick komma över gränsen. Vi finns på plats och gör allt vi kan för familjerna.

Vid Rädda Barnens hjälpstation möter vi Artem, Nadia och deras tre barn; Sasha, 7, Dymtrus, 6, och Yuriv, 3, som precis har passerat gränsen in till Rumänien. De har väntat i kylan i 15 timmar. Dessförinnan var de på resande fot i fyra dagar.

– Vi har färdats med bil men det gick väldigt sakta. Vi fick sitta i dagslånga köer. Barnen var både trötta och hungriga. Det enda vi hann att få med oss var våra viktigaste papper, lite pengar, enstaka kläder åt barnen, ett ritblock och några färgpennor så att de kunde rita.

Fick ändra ursprungsplan

Artem berättar att när bombattackerna började var familjen hemma. Men allteftersom attackerna eskalerade blev barnen alltmer rädda och han insåg att de var tvungna att fly från stan. Han förklarar att deras plan från början var att fly till Polen men att de fick ändra den när han fick höra att köerna dit var betydligt längre än till Rumänien.

– Fem dagars väntetid, bara vid gränsen, sa de till oss. Det skulle vi inte klara. Våra barn är både trötta och chockade. De har inte varit sig själva sedan det här startade.

Vet inte vart de ska

När vi pratar med familjen har de ingen som helst aning om vart de ska ta vägen. De är är utmattade och det enda de vill, är att få vila. Artem berättar att de har vänner i Europa som de ska försöka att kontakta.

– När vi har fått lite sömn ska vi besluta om vart vi ska bege oss. Vår situation just nu är fruktansvärd och jag önskar inte att någon ska få vara med om det vi upplever. 

Artem och hans familj delar sina upplevelser med många andra flyktingar från Ukraina. Dagliga flyglarm, granatattacker, kyliga skyddsrum och packade vägar med folk som desperat försöker ta sig in i andra länder. Det är minnen som de kommer att bära med sig en lång tid framöver.

Vi finns på plats i Rumänien

Rädda Barnen finns på plats i Rumänien och har satt upp hjälpstationer. Hit strömmar flyktingar och vi delar ut det mest nödvändiga, som mat, vatten, kläder, blöjor, hygienkit och leksaker. Förutom det hjälper vi barn och familjer från Ukraina i fem mottagningscenter. Vi förbereder samtidigt en distribution av livsviktiga förnödenheter till i fyra flyktingläger i nordöstra Rumänien. Där kommer vi också att sätta upp barnvänliga platser.

I 15 timmar har Sasha, 7, och hennes lillebror Dmytrus, 6 , köat för att få komma in i Rumänien. De är utmattade men lättade att äntligen få stå på säker mark.

Exempel på vad pengarna räcker till i krig och katastrofer:

  • 572 kronor kan räcka till mat i tre veckor för en tvåbarnsfamilj på flykt.
  • 290 kronor kan räcka till psykosocialt stöd till ett barn som tvingas uppleva krig.
  • 159 kronor kan ge hygienprodukter som räcker åt en familj i två veckor.
  • 64 kronor kan räcka till en filt som värmer i vinterkylan.

Var med och skapa en trygg framtid för barnen

Bli månadsgivare så är du med oss varje dag och skapar en trygg framtid för barnen – i Ukraina och runt om i världen. Tillsammans räddar vi barns liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare