Undernärda Fatima fick behandling i tid

Fatimas familj bor i Somalia, där klimatförändringarna orsakat svår torka och matbrist. Vi är där och arbetar varje dag för att rädda livet på undernärda barn. Tack vare dig kan vi ge Fatima och andra barn behandling i tid.

Fatimas föräldrar var bönder innan torkan dödade boskapen och de blev tvungna att flytta in till stan för att hitta ny försörjning. Mamma Amina öppnade en tebutik, men pengarna räckte inte och familjen hade inte tillräckligt med mat. Den yngsta dottern Fatima drabbades hårdast. Nio månader gammal blev hon plötsligt väldigt sjuk, med svår diarré.

När Fatima blev allt sämre tog Amina henne till en läkare som omedelbart skickade dem vidare till Rädda Barnens näringscenter på sjukhuset i staden Gardo i nordöstra Somalia. 

Fatima vägdes och undersöktes och sjukhuspersonalen konstaterade att hon var allvarligt undernärd. Behandlingen inleddes omedelbart.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Behandlingen fungerade

Läget var kritiskt – Fatima vägde bara 5,7 kilo. Hon var så undernärd och uttorkad att hon måste läggas in för behandling. Personalen visste exakt vad som skulle göras. Fatima fick antibiotika, extra näringsberikad mjölk och energirik nötkräm. Och hennes mamma fick mat, så att hon skulle kunna stanna på sjukhuset hos sin dotter. Behandlingen fungerade! Efter tio dagar hade Fatima ökat 6 hekto och kunde återvända hem till sina syskon.

Mamma Amina ger sin dotter näringsberikad mjölk på Rädda Barnens näringscenter.

Tre påsar nötkräm om dagen

Fatimas syskon blev jätteglada när de såg att deras lillasyster mådde bättre igen. Nu fortsatte behandlingen med nötkräm hemma. Tre påsar om dagen kan vara allt som krävs för att rädda ett barns liv. Krämen innehåller vitaminer och mineraler och hjälper undernärda barn att snabbt gå upp i vikt. Den är förpackad i små portionspåsar som Fatima själv kan äta ur.

När vi träffade Fatima efter fem månader hade hon växt och ökat i vikt som hon skulle.  Kindern var runda igen, hon hade hunnit lära sig gå och var i full fart med att leka och busa med sina syskon.

Behandlingen med nötkräm fortsätter hemma. Tre påsar om dagen kan rädda ett barns liv.

Exempel på hur vi förebygger och stoppar undernäring:

  • Förser barnfamiljer med mat och rent vatten.
  • Driver näringscenter och mobila sjukvårdsmottagningar.
  • Mäter och väger barn för att förebygga undernäring.
  • Behandlar barn som är undernärda.
  • Lär föräldrar hur de ska klara försörjningen i klimatkrisens spår.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi arbeta över hela värden för att förebygga och behandla undernäring i tid. Tillsammans räddar vi tusentals barns liv varje dag.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare