Råd till dig som är ungBra att känna till vid oro efter allvarliga händelser

När något allvarligt har hänt är det vanligt att känna oro och ha många frågor. Här är några saker som är bra att veta om och som kan hjälpa.

Det är inte konstigt att känna sig orolig när något allvarligt har hänt och som många vuxna pratar om. Kanske vet du inte så mycket om händelsen, kanske har du hört eller sett en del via nyheter och på nätet. Du kanske till och med känner någon som råkat illa ut eller själv var i närheten. 

Prata med en vuxen 

Att förstå det som händer runt om oss är ibland svårt och kan vara klurigt att reda ut ensam. Om du känner att du vill,  prata med någon vuxen du känner. Det går också att kontakta andra trygga vuxna som kan ge stöd eller svara på frågor. Då kan till exempel du ringa, mejla eller chatta med BRIS eller Jourhavande kompis på Röda korsets ungdomsförbund. 

Gör saker du tycker om och blir lugn av  

Om du känner dig orolig är det också bra att fortsätta göra saker som du brukar göra och som just du gillar och blir lugn av, till exempel träffa kompisar, lyssna på musik eller träna.

Tro inte på alla rykten  

Det är bra att komma ihåg att när allvarliga saker hänt sprids många rykten. Tro därför inte direkt på allt du hör eller läser om på nätet - och var försiktig med vad du själv skriver om och delar i sociala medier. Fråga gärna en vuxen som kan hjälpa till att reda ut vad som är sant och inte. 

Till toppen

Någon att prata med

Känner du oro det alltid bra att prata med en vuxen som du litar på och känner dig trygg med.

Om du inte vet vem du ska prata med så kan du ringa till eller chatta med någon som kan stötta. Till exempel en jourhavande kompis på Röda Korsets ungdomsförbund eller hos BRIS.  

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners