Orostelefonen

Är du orolig för att någon du bryr dig om dras till en våldsam, extrem rörelse eller ideologi? Ring 020-100 200 anonymt och kostnadsfritt för att få stöd och råd.

 

Det nya svåra samtalet

Hur pratar vi med människor i vår närhet som hatar? Hur tar vi det där viktiga samtalet? Vi kan tipsa, hjälpa och stötta dig. Vi måste bli fler som vågar ta det nya svåra samtalet. #DetNyaSvåraSamtalet

Hit kan du ringa om...

Orostelefonen finns till för dig som är orolig för att någon du bryr dig om dras till en våldsam, extrem rörelse eller ideologi. Vi lyssnar och stöttar på dina villkor. Vi som svarar är utbildade i samtalsstöd och vana att lyssna och stötta. Du är också välkommen att ringa om du bara har frågor och funderingar som rör extremism eller radikalisering.

Vi rådgör med dig utifrån vår kunskap och erfarenheter. Vi erbjuder dig också stöd och råd om vart du kan vända dig för att få mer information eller hjälp i den kommun där du bor. Vi svarar på samtal från både vuxna och barn och unga.

Öppettider för telefonen

Fr.o.m. 1:a juni har Orostelefonen öppet måndag - fredag, kl 13 - 16 (helgfria vardagar).

Regeringens uppdrag till Rädda Barnens Orostelefonen upphör den 31:a maj. Då uppdraget inte förlängs går Rädda Barnen in med egna medel fr.o.m. 1:a juni.

Anonymt och kostnadsfritt

Samtalen kostar inget och syns inte på telefonräkningen. Du som ringer är anonym. Vi kan inte se vilket telefonnummer du ringer från, och vi kommer inte heller spara något du säger som kan kopplas till dig. Istället ger vi dig ett ärendenummer som du kan uppge om du vill ringa oss flera gånger om samma ärende.

Flera språk

Vi svarar på svenska, men vi kan också erbjuda dig att prata med oss på andra språk. Ring så berättar vi mer.

Frågor och svar

Orostelefonen om radikalisering är en nationell stödtelefon som drivs av Rädda Barnen. Vanliga frågor och svar om Orostelefonen finns här.

Mer information om våldsbejakande extremism

Andra organisationer som arbetar mot våldsbejakande extremism och som har skrivit mer om vad man kan göra för att förebygga och motverka är till exempel Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Socialstyrelsen.

Till toppen

Öppettider

Telefonen

Måndag-fredag 9:00-16:00 (lunchstängt 12-13) 

Obs, vi har andra öppettider vissa dagar:

6/6 är telefonen stängd.

22/6 är telefonen stängd.

Nya öppettider från 1/6

Måndag - fredag, kl. 13-16 (helgfria vardagar).

Telefonen kommer ha sommarstängt mellan 30 juli-3 september.

Regeringens uppdrag till Rädda Barnens Orostelefonen upphör den 31:a maj. Då uppdraget inte förlängs går Rädda Barnen in med egna medel fr.o.m. 1:a juni.

CVE:s stödtelefon för yrkesverksamma

Yrkesverksamma kan från och med den 3 april kontakta CVE:s stödtelefon på 08-527 44 290 (öppen helgfria vardag 9:00-15:00). 

Stödfunktionen är främst till för lokala aktörer, inom framför allt kommunerna, men den är även till för myndigheter och aktörer inom offentlig sektor, som behöver stöd i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.

Berätta om Orostelefonen

Ju fler som vet att telefonen finns, desto fler kan vi hjälpa. Ladda ner, skriv ut och sprid våra vykort, affischer, foldrar och visitkort

Vykort (skriv ut på dubbelsidig A4 och klipp)

Affischsvenska, engelska, arabiskadari och somaliska

Folder (skriv ut som häfte och vik på mitten)

Visitkort (skriv ut på dubbelsidig A4 och klipp)

Årsrapport för Orostelefonen 2017

Här kan du ladda ner och läsa Orostelefonens årsrapport för 2017. Rapporten fokuserar på vilka lärdomar och reflektioner vi gjort under vårt första år. Rapporten kan också beställas i tryck här.

Press

Är du reporter och har frågor om Rädda Barnens arbete med Orostelefonen?

Kontakta vår pressavdelning.

Samtalsstatistik

Undrar du hur många som ringer till oss? Ladda ner vår samtalsstatistik månadsvis.

• Februari 2017

• Mars 2017

• April 2017

• Maj 2017

• Juni 2017

• Juli 2017

• Augusti 2017

• September 2017

• Oktober 2017

• November 2017

• December 2017

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners