Hurra för alla fantastiska pappor runt om i världen!

Vi vill hylla all världens pappor som kämpar hårt för att deras barn ska få de bästa förutsättningarna i livet. Pappor som trots svåra livsvillkor, gör sitt bästa för att vara goda förebilder. Sami, Omar och Abdullah är några av dem. Men det finns många fler.

Laylas pappa Sami kommer aldrig glömma bort den 4 augusti 2020. Det var då Layla firade sin åttonde födelsedag. Det var också den dagen då den enorma explosionen skedde i Beiruts hamn. Explosionen som dödade hundratals, skadade tusentals och gjorde hundratusentals personer hemlösa, bland dessa Layla och hennes familj. Under explosionen chockades Layla svårt och blev väldigt rädd för höga ljud.

– Hörde hon till exempel ett flygplan blev hon förtvivlad och sprang och gömde sig direkt. Jag försökte att lugna och förklara att hon inte behövde vara orolig, men det var inte lätt, berättar Sami.

Var med och ge barn framtidshopp!

Bli månadsgivare

Vi satte upp tält

I dag, ett år senare, mår Layla bättre. Sami tror att dotterns tillfrisknande har att göra med att hon fick träffa andra barn i hennes situation.

– En tid efter explosionen satte Rädda Barnen upp sina tält utanför vårt kvarter. Där kunde Layla prata om sina upplevelser med utbildad personal och leka med andra barn. Det blev en plats där hon kunde koppla av och glömma vad som hänt. Hon besökte tälten ofta och vi märkte att hon blev gladare för varje dag som gick.

Exempel på vår verksamhet i Libanon:

  • Vi har satt upp hundratals trygga barnvänliga platser där barn kan leka, rita, få hjälp att bearbeta sina känslor. 
  • Hittar och skyddar ensamma barn.
  • Återförenar barn med sina anhöriga.
  • Ger akut psykologiskt stöd till barn och föräldrar.
  • Ger tillfälligt tak över huvudet.
  • Vägleder om hur man pratar med barn i kris.

 

Varje dag efter skolan gör pappa Abdullah läxorna med sin sjuårige son Anwar.

Pappa Abdullah med sonen Anwar

Anwar, 7 år, från Syrien har fått flytta flera gånger på grund av kriget. Nu bor han i ett flyktingläger i Idlib i nordvästra delen av landet. Här delar han tält med sina föräldrar och nio syskon.  Tidigare var Anwar ofta ledsen för han saknade sin gamla skola och sina klasskompisar. Pappa Abdullah försökte plugga med honom men det var inte riktigt samma sak som att få gå i skolan och träffa andra barn. 

Vi ordnade plats i skola

När våra hjälparbetare fick höra Anwars historia lyckades de ordna en skolplats åt honom. Han fick en plats i flyktinglägrets provisoriska skola där han nu får den undervisning han behöver. Han trivs väldigt bra och när skoldagen är slut hjälper Abdullah honom med läxorna.
– Anwar älskar skolan och vi är så tacksamma för den hjälp vi har fått, berättar Abdullah.

Exempel på vår skolverksamhet i Syrien:

  • Vi stöttar 90 skolor i Syrien.
  • Vi hjälper till att bygga upp förstörda och sönderbombade skolor.
  • Vi sätter upp provisoriska skolor.
Ruba var nyfödd när Omar hittade henne bland ruinerna till ett bostadshus efter en bombattack. Hennes föräldrar var försvunna och ingen släkting gick att spåra. Omar har tagit hand om Ruba sedan dess och betraktar henne som en familjemedlem.

Fosterpappan Omar med Ruba

För tre år sedan när Omar var på väg hem från jobbet släppte en helikopter en bomb över ett bostadsområde i Idlib i Syrien. Flera hus totalförstördes. När Omar hjälpte till att leta efter överlevande hittade han ett spädbarn bland ruinerna.

Det var en liten flicka, bara några dagar gammal. Hon hade klarat sig mirakulöst utan större skador. Omar försökte leta rätt på flickans föräldrar, men ingen kände till dem. Han berättar att den lilla flickan var ledsen och frös så han beslöt att ta hem henne till sin fru och sina barn. Eftersom ingen visste flickans namn kallade han henne för Ruba.

Vi såg till att Ruba fick en fosterfamilj

I jakten på Rubas biologiska föräldrar kontaktade Omar vårt lokala kontor. Vi hjälpte honom att efterlysa flickans föräldrar. Under tiden såg vi till att Omars familj fick det stöd de behövde så att Ruba kunde bo kvar där.

Hylla pappa med en farsdagspresent!

När du köper en farsdagspresent av oss är du med och bidrar till att fler barn får mat, medicin och möjlighet att gå i skola. Den skyddar också barn mot våld och återförenar familjer. Du kan lita på att gåvan används där den behövs som mest och där våra experter bedömer att den gör mest nytta för barnen. För trygga barn blir trygga vuxna. Varmt tack för ditt bidrag.

 

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare