Barnpsykologen: ”Vi vuxna måste finnas där för barnen”

Våldsvågen

Många barn är rädda för skjutningar och våld just nu. Vi vuxna behöver finnas där för deras frågor och funderingar.

När skjutningar och våld i samhället eskalerar drabbas barnen hårt. Situationen är särskilt svår för de barn som redan lever i utsatthet och har varit med om svåra saker. Stress och rädsla lägger sig lager på lager. Ju fler läskiga saker man varit med om, ju mer aktivt stressystem får man.

– Det är som att stressystemet går igång lättare, tänds starkare och lyser längre, säger Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen.

Vuxna behöver kunskap om krisstöd

Som vuxen kan det vara svårt att veta hur du ska stötta barn och unga i din närhet som kanske är rädda och mår dåligt. Därför arbetar Rädda Barnen för att fler vuxna ska få större kunskap om krisstöd, så att fler barn kan få växa upp i trygghet.

– Vi behöver visa att vi är många i samhället som bryr oss och vill göra skillnad. Vi måste främja lugn, skapa trygghet och ingjuta hopp så att barn kan fortsätta att göra sånt som de mår bra av, säger Hanna Thermaenius.

– Tänk på att alla barn är allas barn, vi behöver särskilt uppmärksamma de barn som kanske inte har trygga vuxna i sin vardag just nu.

Tips för barn som är oroliga:

Lilla RB finns övningar för barn som lugnar och stärker.

I vår app Safe Place finns enkla övningar som kan hjälpa för att komma till ro och må bättre.

Tips för vuxna som vill lugna oroliga barn:

Så pratar du med barn om svåra händelser

Lugna, lyssna, stärk är en vägledning för hur du som vuxen kan stötta barn efter allvarliga händelser i samhället. Den ger konkreta råd och tips på hur du kan möta barn i kris.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare