Kärleken är fri stödchatt

Kärleken är fri är till för dig som ung och vill ha stöd och råd kring hedersrelaterade frågor. När chatten är öppen syns en ruta nere i vänstra hörnet. Välkommen att chatta med oss!

Vi som svarar i chatten finns för att stödja dig som behöver prata med någon om det som är svårt. Du kan prata med oss om hedersrelaterat förtryck, våld, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap eller könsstympning. Vi har tystnadslöfte. Det betyder att vi inte får berätta vidare det du säger till oss i chatten.

Här kan du läsa mer om chattens öppettider, om vilka vi är och hur du kan nå oss när chatten inte är öppen. 

Öppettiderna är tisdag kl.13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag kl.19.00–21.00.

Läs mer om chatten

När du mailar oss på stodchatt@rb.se kan du även boka tid för chattsamtal dagtid. Givetvis kan du vara anonym och alla mejl raderas så fort de är besvarade.

Så ser du när stödchatten är öppen

På bilden nedan kan du se hur chatten ser ut via en webbläsare när den är öppen. Klicka på bilden för att förstora den. 

 

Bilden nedan visar på hur det ser ut via en mobil när chatten är öppen. 

Vi vill att alla ska känna sig trygga när de besöker vår webbplats. Därför har vi en så kallad panik-knapp för att man snabbt ska kunna lämna sidan och information om hur du döljer ditt besök.

Frågor och svar om stödchatten

Vi som svarar i chatten finns för att stödja dig som behöver prata med någon om det som är svårt. Vi har kunskap och erfarenhet av att prata om svåra saker. Du eller någon i din närhet kanske har varit med om hot, begränsningar, kontroll, våld eller tvång. Det kan handla om att tvingas gifta sig med någon man inte vill leva med, tvingas ha en hemlig relation eller kontrolleras av sin familj på andra sätt. Vi har också kunskap om hur det kan vara att leva i en familj med starka normer om hur du ska leva eller vilka känslor du får ha – som att vara kär i någon familjen inte accepterar. Vi förstår hur det känns att inte ha den frihet man skulle vilja ha. Vi finns här för dig om du vill prata av dig, få stöd eller råd. Du som chattar är anonym, men vill du berätta vem du är får du givetvis göra det. Vi har tystnadslöfte. Det betyder att vi inte får berätta vidare det du säger till oss i chatten.

Vi vill att alla ska känna sig trygga när de besöker vår webbplats. Därför har vi en så kallad panik-knapp för att man snabbt ska kunna lämna sidan. Läs mer om vad du kan göra för att dölja ditt besök här: https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/karleken-ar-fri/dolj-ditt-besok/

Bestämmer din familj eller släkt vad du ska ha på dig, vem du får umgås med, vilka ämnen i skolan du får delta i eller vem du ska gifta dig med? Får du inte leva som du vill? Den som utsätts för någon av dessa saker kan vara utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Hedersrelaterat våld och förtryck kan se olika ut, det kan röra sig om olika regler och bestraffningar.