Myten om mödomshinnan

Visste du att mödomshinnan inte finns på riktigt? Det går inte att se på en tjej om hon är oskuld eller inte.

Ibland talar man om mödomshinnan som ett namn på en hinna som sägs täcka slidmynningen och som går sönder när man har samlag. Men det finns egentligen inte någon sådan hinna. Vad som faktiskt finns är slemhinneveck runt slidmynningens kanter och det kallas slidkrans. Den ser olika ut på olika kvinnor och den fyller inte någon särskild funktion.

I vår stödchatt kan du ställa frågor om mödomshinnan, eller höra av dig om du vill ha stöd och råd kring hedersrelaterade frågor.

Här kan du läsa mer om stödchatten

Om chatten

Frågor och svar om mödomshinnan

Det har länge pratats om att kvinnor har en mödomshinna som spricker vid penetration och att så länge den finns kvar så är den ett bevis på att tjejen är oskuld (alltså inte har haft samlag). Det finns ingen hinna, detta är en myt. Det som finns är snarare en slidkrans som består av slemhinneveck och sitter en eller ett par centimeter innanför slidmynningen.

Slidkransen kan inte spräckas, av vare sig en penis eller något annat föremål som förs in i slidan. Många tror också att det är vanligt att man blöder från underlivet första gången man har samlag. Sanningen är att ungefär 70 procent av alla tjejer inte blöder vid sitt första samlag. Det går inte heller att se på en tjejs slida om hon är oskuld eller inte. Lika lite som man kan se på en mans penis att han har haft samlag kan man se det på en kvinnas vagina.

Läs mer