Säker på nätet! – om trygghet och rättigheter på nätet

Säker på nätet! är ett material för barn i mellanstadieåldern. Materialet lyfter både det roliga och det jobbiga som kan hända på nätet.

Med Säker på nätet! vill vi på Rädda Barnen skapa samtal mellan barn och deras viktiga vuxna. Både för att barnen själva ska känna sig säkra på vilka deras rättigheter är och för att de ska känna sig trygga att gå till en vuxen om något händer. För det är alltid vårt ansvar som vuxna att se till att barnen är trygga. 

Ett lekfullt material om trygghet på nätet

Säker på nätet! består av tre korta filmer; om att vara en bra vän på nätet, vad man får dela och inte på nätet och vad man kan göra om något konstigt eller läskigt händer. Till filmerna kommer aktivitetsblad med övningar som knyter an till de olika temana. På vår sida Lilla.rb.se finns även quiz och fler tips om trygghet på nätet du kan göra tillsammans med barnen. 

För alla viktiga vuxa

Materialet kan användas i skolan, på fritids, i andra barngrupper eller hemma. Inkludera gärna vårdnadshavarna i arbetet. Barnen kan ta med sig aktivitetsbladen hem när ni är klara och till exempel utmana sin familj i Säker på nätet!-bingot.

Säker på nätet!-bingo

Ett bingo med utmaningar att göra tillsammans hemma för att skapa samtal om livet på nätet.

Ladda ned

Brevmall för att informera vårdnadshavare om Säker på nätet!

Material och filmer Säker på nätet!

Bild på aktivitetsbladen Säker på nätet!

Nedan hittar du allt du behöver för att komma igång med Säker på nätet!

Handledning

En handledning för att arbeta med Säker på nätet! tillsammans med elever eller andra barngrupper.

Ladda ned

Aktivitetsblad

Aktivitetsblad med övningar som knyter an till de tre temana i Säker på nätet!

Ladda ned

Digitala quiz på Lilla RB

På Lilla RB finns ett quiz till varje tema där barnen kan fördjupa sina kunskaper.

Till quizen!

Bra vän på nätet

Hur är man egentligen en bra vän på nätet? Barnen i filmen delar sina bästa tips, men pratar också om vilka utmaningar som finns. Polisen berättar om när det kan röra sig om mobbning.

Dela eller inte dela?

Vad är okej att dela och vad får man inte dela? Vilka saker kan vara olagliga för vuxna att dela med barn? Polisen berättar vad som händer vid en anmälan och vad man kan göra om någon frågar efter nakenbilder.

Skumt på nätet

Barnen och polisen pratar om olika skumma eller annorlunda saker som kan hända på nätet. När är det bra att vara extra uppmärksam? När är det dags att prata med en vuxen och kanske till och med göra en polisanmälan?

Säker på nätet! är skapat och testat tillsammans med barn i mellanstadiet för att vara så relevant som möjligt. Materialet är också kvalitetssäkrat av Rädda Barnens psykologer. 

Inom kort kommer filmerna även finnas i textade versioner.

Om du har frågor om Säker på nätet! kontakta lilla@rb.se

Säker på nätet! har möjliggjorts genom finansiering från Google.org.