Var med och ge barnen i Syrien en ljusare framtid!

Ge barn i Syrien en ljusare framtid!

Kriget i Syrien har pågått i elva år och för många barn är krig allt de har upplevt. Vi finns på plats och gör allt vi kan för att barnen. Din gåva gör skillnad!

År av krig och arbetslöshet har lett till att föräldrar har svårt att försörja sig och sina barn. Matpriserna har skjutit i höjden, miljontals människor saknar mat för dagen och tusentals barn är undernärda. 

Vi är på plats i de stora flyktinglägren och hjälper till med sjukvård, mediciner, mat och skolundervisning. Med din hjälp kan vi rädda fler barns liv.

Var med och ge barn en ljusare framtid!

Ge en gåva

Vi finns på plats hos barnen i Syrien

Vi har varit på plats i Syrien sedan kriget startade och fortsätter att kämpa dygnet runt för barnen och familjerna som är kvar i krigszoner och de som har lyckats fly över gränsen till flyktingläger. Vi har nått över fem miljoner människor med vår hjälp, varav tre miljoner barn. 

Vi hjälper även familjer som tagit sig till Sverige, där vi exempelvis ger psykologbehandling, bygger barnvänliga platser på flyktingmottagningar och asylboenden, ger föräldrastöd samt bedriver påverkan för att förbättra situationen för de familjer som flytt till Sverige.

Exempel på hur vi hjälper barnen i Syrien:

  • MAT OCH NÄRING: Vi delar ut akuta matransoner och matkuponger till de barnfamiljer som behöver det mest. Mat är dyrt och många familjer försöker överleva på ett mål mat om dagen. Akut undernärda barn får behandling.
  • HÄLSO- OCH SJUKVÅRD: I nordvästra Syrien erbjuder vi, framför allt barn och kvinnor, gratis hälso- och sjukvård. Varje månad besöker ungefär 20 000 kvinnor och barn våra vårdcentraler och förlossnings- och mödravårdsavdelningar.
  • TRYGGHET: Våra barnvänliga platser är inte bara en trygg plats att lära och leka på, här kan barn få livsviktigt psykosocialt stöd för att klara av traumat det innebär att växa upp i krig. Vi ger särskilt stöd till ensamma barn, återförenar splittrade familjer och  hittar tillfälliga trygga fosterfamiljer.
  • TILLFÄLLIGA SKOLOR: Vi stöttar 90 skolor i landet. Vi hjälper till att bygga upp förstörda och sönderbombade skolor. Vi delar ut skolväskor, skoluniformer och skolmaterial för att barnen ska kunna fortsätta sin utbildning.

Vanliga frågor om Syrien

Kriget i Syrien har pågått i elva år. Vi har varit på plats i Syrien sedan kriget startade och fortsätter att kämpa dygnet runt för barnen och familjerna som är kvar i krigszoner och de som har lyckats fly över gränsen till flyktingläger.

Omkring 6,6 miljoner människor har flytt landet. 4,8 miljoner syriska barn är i behov av akut hjälp, varav 3,1 miljoner är under fem år.

Syrien gränsar mot Turkiet, Israel, Libanon, Irak och Jordanien. Rädda Barnen finns på plats i Israel, Libanon, Irak och Jordanien.

Om du blir månadsgivare hos oss kan du vara med och rädda barns liv i krig och katastrofer och skapa hållbara förändringar för barn – i Syrien och över hela världen.

Var med och ge barnen i Syrien en ljusare framtid!
Lara, 7 år, bor i ett flyktingläger i Idlib i Syrien tillsammans med sin familj. Där har vi startat ett utbildningscenter så Lara och andra barn kan fortsätta gå i skolan. Lara drömmer om att bli lärare och hjälpa andra barn få en utbildning.

Kriget i Syrien har pågått i elva år 

Syriens barn har fått utstå fruktansvärda lidanden, både fysiskt och psykiskt. Tiotusentals barn har dött i brutala attacker och många fler har blivit allvarligt skadade, traumatiserade eller tvingats fly från sina hem flera gånger om. De har dessutom missat år av sin skolgång. 

I norra Syrien drabbas befolkningen hårt av konflikten. Familjer tvingas lämna sina hem. Bara under förra året attackerades 15 skolor i nordvästra Syrien. I oktober dödades tre barn och en lärare när de var på väg till skolan.

Brist på mat och vatten

Samtidigt har nordöstra delen av landet drabbats av torka, vilket lett till stor vattenbrist. Bristen på tillgång till rent vatten gör att många mödrar prioriterar att köpa vatten istället för mat.

En studie som Rädda Barnen gjort i fem samhällen i nordöstra Syrien visar att en tredjedel av alla ammande kvinnor inte kan producera tillräckligt med bröstmjölk till sina barn på grund av att de själva inte äter och dricker tillräckligt.

– Miljön vi bor i är inte ren. Smuts och insekter hamnar i vår mat. Vi har inget kylskåp att förvara vår mat i. Våra kläder är smutsiga och mitt barn får allergier av smutsen. Både jag och min son har ofta diarré och ont i magen. På grund av det går jag ner i vikt och blir tunnare för varje dag. Jag börjar få mörka ringar under ögonen. Jag har också järnbrist, säger Khazna som är mamma till en ettåring

Skänk pengar till vårt arbete för barn i Syrien och andra krisområden

Var med och rädda barns liv över hela världen! Här är exempel på vad din månadsgåva kan räcka till. På två månader räcker den till dubbelt så mycket. Under ett år förändrar du många barns liv. 

  • 1 000 kronor kan ge ett tält, liggunderlag, filtar, ficklampa och batterier till en familj på fem personer.
  • 500 kronor kan ge matlagningsutrustning till två barnfamiljer.
  • 250 kronor kan ge ett barn på flykt mat för sex dagar.
  • 100 kr kan ge två barn varsin varm jacka. 
  • 88 kronor kan ge ett barn en skolväska fylld med skrivböcker, pennor och annat som behövs för att kunna fortsätta sin utbildning.

Du kan vara med och rädda barns liv i krig och katastrofer och skapa hållbara förändringar för barn – i Syrien och över hela världen. Bli månadsgivare!

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare

Nyheter om Syrien