En miljon barn fast i gängkrigets Haiti

Barnen på Haiti behöver akut hjälp

Det extrema gängvåldet i Haiti gör att familjer inte får tillgång till mat, vatten eller sjukvård. Barn kan inte gå i skolan och riskerar att rekryteras av väpnade grupper och utsättas för sexuellt våld. Situationen är akut och vi behöver din hjälp!

Utöver gängvåldet, har det politiska läget och inflationen också bidragit till den extremt allvarliga situationen i landet. Under de senaste veckorna har våldsamheterna eskalerat och familjer som är instängda i Port-au-Prince kämpar för att klara sig när de skurits av från matleveranser. Närmare hälften av barnen i Haiti lider nu av akut hunger. 

Välj belopp

De personuppgifter vi får om dig används i första hand för att vi ska kunna ta emot din gåva och berätta för dig om vilka resultat som uppnåtts. Läs mer om dina rättigheter och vår behandling i den fullständiga integritetspolicyn.

Familjer lever i ständig rädsla, kan inte lämna sina hem och saknar tillgång till mat, rent vatten och akut sjukvård.

Haitis sjukvård har kollapsat

Över en miljon barn i Haiti, en fjärdedel av landets barn, lever i områden som kontrolleras av eller står under inflytande av beväpnade gäng. Gängen kontrollerar runt 90 procent av landets huvudstad Port-au-Prince.

Barn löper stor risk att rekryteras till gäng och utsättas för sexuellt våld. De flesta vårdinrättningar är otillgängliga på grund av våldet, vilket innebär att tusentals familjer och barn står utan hälso- och sjukvård.

– Situationen i Haiti har utvecklats till en fullständig mardröm. Gäng har förvandlat städer till rena slagfält. Familjer lever i ständig rädsla, kan inte lämna sina hem och saknar tillgång till mat, rent vatten och akut sjukvård, säger Chantal Imbeault, Rädda Barnens landchef i Haiti.

– Tre miljoner barn är i akut behov av humanitärt bistånd i Haiti i år. Vår personal och andra hjälporganisationer kämpar för att distribuera hjälpen samtidigt som våldet fortsätter att eskalera i delar av landet. Våldet måste få ett slut, annars kommer barnen att fortsätta betala det högsta priset.

Vi är på plats hos barnen i Haiti 

Vi har varit på plats i Haiti sedan 1978 för att hjälpa barn och deras familjer. Vi delar ut kontanter så att familjer kan köpa mat och andra förnödenheter, behandlar undernäring och stödjer sjukvården. Vi arbetar också för att barnen ska kunna gå i skolan och få skydd mot våld.

Barnen behöver oss nu!

Vi gör allt vi kan för att skydda och hjälpa barn i krig och katastrofer – i Haiti och runt om i världen. Din hjälp är livsviktig. Tillsammans kan vi rädda barns liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare