"Jag har lärt mig mycket av att träffa alla experter som jobbar med bistånd"

Aida Badeli
Grön Ungdom (GU)
Deltagare 2022


Varför sökte du till Biståndsakademin?

Jag hade för det första fått höra mycket positivt av andra som tidigare gått utbildningen. Sedan var jag också väldigt nyfiken på Rädda Barnens internationella verksamhet och ville få en bättre förståelse av hur arbetet går till i praktiken. Som ungdomsförbundare är man ofta med på olika debatt- och ideologikvällar och lär sig massor om hur olika politikområden fungerar, som till exempel utrikespolitik och biståndspolitik. Men det blir ofta väldigt teoretiskt på en övergripande nivå. Jag ville komma närmare, träffa de som arbetar med frågor kopplade till biståndet och med egna ögon se hur arbetet går till praktiken, för att på så sätt få en bättre förståelse. Så blev det, särskilt under fältresan.  Jag har lärt mig otroligt mycket av att träffa alla experter som jobbar med bistånd på olika sätt och nivåer, och även de som är mottagare av biståndet. Det är möten och samtal som har gett mig fler perspektiv och djupare förståelse.   

Var det nåt som gjorde särskilt avtryck som du tar med dig?

Jag tar med mig massor, men starkast intryck gjorde såklart fältresan till Zambia. Jag minns bland annat ett besök på en skola på landsbygden där vi fick sitta i grupper och prata med flera av eleverna som var runt 15-16 år gamla. Vi pratade framtidsdrömmar och en av killarna, som var lite extra finklädd i kavaj, finskor, skjorta och slips, berättade att han drömde om att bli läkare. De andra eleverna berättade om liknande drömmar, om att bli advokater och civilingenjörer. Men sen fortsätter den välklädda killen att berätta om hur han behöver gå över 12 timmar för att komma till skolan, och några andra elever om att de är över 50 elever på en lärare i klassen, och allt annat som försvårar deras inlärning. Då hade vi också precis innan gått förbi den enkla skolbyggnaden som inte var mycket mer än fyra väggar med tak, en svart tavla och några bänkar. När jag satt där och lyssnade på den här unga ambitiösa killen slog det mig hårt, hur lika deras drömmar och mål var med unga i Sverige, och vilka extremt olika förutsättningar dom här ungdomarna hade. Har dom ens en chans att nå sina drömmar? Kommer deras motivation att räcka? Det var på något vis vackert och sorligt på samma gång.   

Varför tycker du andra ska söka till Biståndskademin?

Om du brinner för mänskliga rättigheter och internationell solidaritets politik, demokrati, rättvisefrågor, så finns det ingen anledning att inte söka. Det är en oerhört lärorik utbildning. Jag sökte för att få en bättre insyn i hur bistånd fungerar och bidrar till en bättre värld och jag vill uppmana fler inom politiken att gå utbildningen för att öka sin kunskap. Jag tycker också att det var bra att representanter från nästan alla partier deltog, från höger till vänster. Det bidrog till mer vitala och intressanta diskussioner under utbildningen. För mig har det inte bara varit en utbildning utan också en upplevelse som jag kommer bära med mig resten av livet på ett professionellt och privat plan.