Var fjärde barn känner inte till barnkonventionen

Glada barn står i en grupp

Den 20 november fyller Barnkonventionen 30 år. Nästa år blir den lag i Sverige. Trots detta har vart fjärde barn inte hört talas om Barnkonventionen. Det visar en undersökning som Rädda Barnen gjort tillsammans med Novus.

Nästan ett av fyra barn som går i årskurs 6, årskurs 8 och första året på gymnasiet svarar att de inte har hört talas om Barnkonventionen.

– Att så pass få barn i Sverige har hört talas om Barnkonventionen är oroväckande. Det visar att vi har lång väg kvar att gå för att barn i Sverige ska känna till och förstå att de har särskilda rättigheter, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Viktigt att barn känner till sina rättigheter

Barn i årskurs 6 har högst kännedom om Barnkonventionens innehåll. Av de barn i årskurs 6 som hade hört talas om konventionen svarade 88 procent att de vet/vet lite om vad den handlar om. Siffran är som lägst bland åttondeklassare. Där är det 81 procent av barnen som vet/vet lite om vad den handlar om. 18 procent i årskurs 8 vet inte vad Barnkonventionen handlar om.

– Barns rättigheter ska skyddas världen över. Det är jätteviktigt att barn vet om att de har rättigheter och förstår vad rättigheterna innebär. Trots att Barnkonventionen blir lag nästa år så visar undersökningen att det saknas kunskap bland barnen om vad konventionen innehåller, säger Helena Thybell.

Så bidrog Rädda Barnen till barnkonventionen

1923 skrev Rädda Barnens grundare Eglantyne Jebb dokumentet ”Deklaration om barns rättigheter”. Föregångaren till FN, Nationernas Förbund, antog den 1924.

1978 arbetade flera barnrättsorganisationer för att få fram ett lagligt bindande dokument för barns rättigheter. Efter många års arbete antogs Barnkonventionen enhälligt av FN den 20 november 1989. Den 1 januari 2020 blir Barnkonventionen lag i Sverige.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord tillsammans med Novus och är en del i vårt arbete Ung röst, där vi frågar barn om de exempelvis känner att de får sin röst hörd, hur trygga de känner sig och om de får stöd.

Totalt har 1.059 barn svarat på frågan om man hört talas om Barnkonventionen. 784 barn besvarade frågan om deras kännedom om konventionens innehåll.

Var med oss och kämpa för barns rättigheter!

Bli månadsgivare