För de allra minsta barnen kan undernäring bli livsfarligt

Ett barns överarm mäts på en vårdcentral i Pakistan som stöds av Rädda Barnen.

Undernäring är den främsta dödsorsaken bland barn som är yngre än fem år. Minst 50 miljoner barn världen över lider av akut undernäring och en tredjedel av dem är så allvarligt sjuka att de riskerar att svälta ihjäl. Rädda Barnen jobbar över hela världen för att ändra på det. Med din hjälp räddar vi fler barns liv.

Undernäring är farligast under graviditeten och barnets första två år. Näringsbrist påverkar immunförsvaret så att barn blir mer mottagligt för infektionssjukdomar, som till exempel diarré, malaria och luftvägsinfektioner. Sjukdomar som snabbt kan bli livsfarliga. 

De främsta orsakerna till att barn blir undernärda är fattigdom, sjukdomar och matbrist på grund av katastrofer. Ofta syns det inte hur allvarligt sjukt ett barn är. Det är främst insidan av kroppen som drabbas, framförallt hjärnan. Barn som drabbas av undernäring innan treårsdagen riskerar att få kroniska hjärnskador och mental funktionsnedsättning under resten av livet. 

 

Var med oss varje dag och rädda barns liv!

Bli månadsgivare

Vad gör Rädda Barnen för att stoppa undernäring i tid? 

Det finns enkla metoder för att förebygga och behandla undernäring i tid. Vi räddar hundratusentals barns liv genom att bygga ut sjukvården i alla områden där barn bor och skapa lokala rutiner för att regelbundet kontrollera att barn växer som de ska. 

  • Utbildar och utrustar lokala hälsoarbetare som kan väga och mäta barnen. Vi lär dem ställa diagnos, ge rätt näringsbehandling och remittera de allvarligt sjuka barnen vidare till specialistvård.
  • Ger mammor och pappor stöd under de första livsavgörande 1 000 dagarna efter födseln. De får kunskap om amning och näringsriktig mat och om hur man skyddar barnen mot infektionssjukdomar.
  • Utbildar jordbrukare om hur de kan undvika att förlora skördar och boskap på grund av naturkatastrofer. De lär sig odla näringsrika spannmål, grönsaker och frukt i större kvantiteter, för eget bruk eller för att sälja. Och vi visar hur de kan föda upp djur som ger kött, ägg och mjölk.
  • Ger barnfamiljer möjlighetatt sätta in pengar på sparkonton och teckna försäkringar, så att de kan klara sig under tuffa tider, eller starta egna små företag.
  • Är snabbt på plats i katastrofområden och delar ut matpaket till barnfamiljer. Vi sätter också upp särskilda trygga platser där gravida och ammande mammor får råd, sjukvård och näringstillskott till sina bebisar.