Så hjälper vi barn på flykt i Ukraina och andra länder

Vi sätter upp barnvänliga platser i Ukraina.

Vi är på plats och gör allt vi kan för barnen som tvingas fly – i Ukraina, vid gränserna och här hemma i Sverige. Tillsammans hjälper och skyddar vi barn i krig och katastrofer runt om i världen!

Texten uppdateras kontinuerligt.

Flyganfall och raketattacker har förstört skolor, sjukhus och bostäder och det kommer rapporter om att barn dödats och skadats. 6,3 miljoner människor har flytt från landet, varav hälften beräknas vara barn. Barn och familjer som tvingas fly behöver akut hjälp med tak över huvudet, mat, rent vatten och kläder. Barn riskerar även att komma bort ifrån sina föräldrar i kaoset. Ensamma och skyddslösa barn riskerar att bli utsatta för övergrepp och trafficking. 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

Rädda Barnen är på plats i Ukraina

Rädda Barnen har varit på plats i landet sedan konflikten startade 2014, för att hjälpa barn och familjer i östra Ukraina. Barns trygghet och rättigheter är vår högsta prioritet. 

Det här gör vi just nu

Vi följer noggrant situationen i landet och där säkerhetsläget tillåter trappar vi upp våra insatser tillsammans med våra lokala partnerorganisationer. Viktigast just nu är att hjälpa till med det mest livsnödvändiga:

 • Mat och rent dricksvatten
 • Hygienpaket med bland annat tvål, schampo och tandkräm.
 • Tak över huvudet och trygga platser för barn och deras familjer.
 • Kontantbidrag så att familjer kan köpa det allra nödvändigaste
 • Psykologiskt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser
 • Trygga platser där barn kan leka och på olika sätt fortsätta sin skolgång.

Hjälpinsatser i grannländerna

Vi finns bland annat på plats i grannländerna Rumänien, Polen och Litauen dit barn och familjer flyr. Vi delar ut kontantbidrag, mat, vatten, blöjor, hygienpaket, medicin och leksaker. Vi sätter också upp trygga barnvänliga platser för barn och unga där de kan leka, få skolundervisning och psykologiskt stöd. Och vi gör allt vi kan för att skydda barn som kommit ifrån sina föräldrar i kaoset.

Vi har till exempel öppnat en ukrainsk skola i Warszawa i Polen. Just nu går 213 elever i skolan. Här får barn som flytt från Ukraina möjlighet att gå färdigt sitt läsår och träffa andra barn. Vi har även stöttat ukrainska lärare och annan skolpersonal. I skolan finns också psykolog och skolsköterska.

Exempel på vad dina pengar räcker till i krig och katastrofer:

 • 100 kronor kan ge en mamma med ett barn på flykt mat i en vecka.
 • 100 kronor kan räcka till att fyra barn kan vistas på en av Rädda Barnens barnvänliga platser i en månad. 
 • 290 kronor kan räcka till psykosocialt stöd till ett barn som tvingas uppleva krig
 • 159 kronor kan ge hygienprodukter som räcker åt en familj i två veckor
 • 64 kronor kan räcka till en filt som värmer i vinterkylan
 • 572 kronor kan räcka till mat i tre veckor för en tvåbarnsfamilj på flykt
En liten flicka från Ukraina leker på en av våra trygga barnvänliga platser i Malmö. Här får hon lite andrum i en miljö fri från allvar och oro. Hon får vara barn för en stund.

Vi ger barn ett tryggt mottagande i Sverige

Rädda Barnen finns på plats i nästan hela Sverige med anställda och volontärer och vi arbetar just nu med att skala upp och mobilisera för att möta akuta behov samtidigt som vi skapar strukturer för långsiktigt arbete med barns trygghet och säkerhet som högsta prioritet.

Läs mer om våra insatser för familjer som flytt till Sverige

Därför är våra barnvänliga platser så viktiga

Rädda Barnen bygger upp barnvänliga platser där behoven är som störst i världen, exempelvis för barn som flytt Ukraina. Men varför är dessa platser så viktiga? Och på vilket sätt är leksaker bra för barns återhämtning? Vår psykolog Hanna Thermaenius förklarar.

När leken läker – därför är våra barnvänliga platser så viktiga

Sommarlek ger barn en paus från kriget

Under sommaren har vi tagit emot barn som flytt på våra kollon och barnvänliga platser runtom i landet och i grannländerna Litauen och Polen. Här får de chans att glömma krigets fasor för en stund och bara vara barn. 

Här berättar Daria, Matviy och Evhenia om vad sommaraktiviteterna betytt för dem

Konflikten i Ukraina har pågått sedan 2014

Redan innan våldet eskalerade hade barnen i östra Ukraina levt med psykisk stress i åtta år, tusentals under hela sin uppväxt. De har upplevt våld och tvingats lämna sina hem. Många har varit oroliga och haft svårt att sova. 

Sedan 2014 har närmare tre miljoner människor, varav 400.000 barn, varit i behov av humanitärt stöd. Många familjer som flytt har inte kunnat återvända till sina hem och barnen har haft begränsad tillgång till skola och sjukvård. 

Var med oss i varenda krig och katastrof

Bli månadsgivare så är du med oss varje dag och skapar en trygg framtid för barnen – i Ukraina och runt om i världen. Tack vare ditt regelbundna stöd kan vi agera snabbt varje gång barn är i fara. Tillsammans räddar vi barns liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare