Barnen drabbas värst – rädda biståndet

Var 48:e sekund dör en människa av hunger i Afrikas horn. Minskad matproduktion och stigande matpriser till följd av krig blir tillsammans med klimatförändringarna en dödlig kombination för världens fattiga. Och det är barnen som drabbas värst.

Världen står inför en perfekt storm av kriser som överlappar och förstärker varandra. Klimatkrisen, krigen och pandemin drabbar de mest utsatta värst. Framför allt barn som förlorar tillgång till hälsovård, skolgång och mat. Glappet mellan de som har och de som inte har är större än någonsin. Den yttersta konsekvensen av detta är hungersnöd.

Biståndet är viktigare än någonsin

Biståndet finns till för att hjälpa de fattigaste, mest utsatta, maktlösa och sårbara. Dit hör nästan alltid barnen. Biståndet är viktigare nu än någonsin.

Sverige är en av världens största biståndsgivare och har varit så under lång tid. Om Sverige sänker biståndet riskerar många andra länder att följa efter. Det vore förödande, särskilt för de mest utsatta barnen.

Inför valet i höst föreslår Sverigedemokraterna och Moderaterna att biståndet ska sänkas kraftigt. Den socialdemokratiska regeringen har under året utnyttjat kryphål i de internationella riktlinjerna för bistånd och använt öronmärkta biståndspengar för att täcka kostnader i Sverige. Även om en betydande del av dessa pengar återförts har det kraftigt påverkat livsviktiga biståndsprojekt och de som skulle fått vår hjälp. 

Läs om vad partierna i riksdagen tycker om biståndet

Läs mer

Pressmeddelande: 
Ny undersökning: starkt stöd för bistånd – trots det går partier till val på minskat bistånd

Debattartikel i Alltinget:
7 organisationer: Barn svälter när biståndet kapas

Skriv under vårt upprop för att rädda biståndet

Rädda Barnen anser att neddragningar på biståndet är både principiellt fel, oförsvarligt mot de som nu drabbas av kriserna och långsiktigt ohållbart. Den hungersnöd som nu drar fram i klimatet och krigens spår kommer att drabba barn allra värst. Att sänka biståndet vore att svika världens mest utsatta. Det är inte värdigt Sverige.

Skriv under vårt upprop!

Hjälp oss att stå upp för barnen – biståndet behövs mer än någonsin.