Nio år av krig: Barnen i Jemen behöver vår hjälp

Kriget i Jemen har fått förödande konsekvenser för en hel generation barn. En majoritet av befolkningen, fler än 18 miljoner, är beroende av humanitärt bistånd.

I Jemen har det mångåriga kriget raserat sjukvård, infrastruktur och utbildning. Två av fem barn går inte i skolan. 

– Efter nio års konflikt befinner sig Jemens barn i en akut utbildningskris. Det påverkar inte bara barnen här och nu utan även hela Jemens framtid, säger Åsa Regnér, Rädda Barnens generalsekreterare. 

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare

Många har inte råd att gå i skolan

Många familjer har inte råd att betala för barnens utbildning och skolböcker. Istället behöver barnen ofta arbeta för att hjälpa till att försörja familjen. 

– Hur kan jag gå i skolan när vi inte kan betala våra utgifter och mina syskon behöver mat? Jag måste lämna skolan och arbeta, säger 12-åriga Rami. 

Skänk pengar till vårt arbete i Jemen –
exempel på hur vi hjälper barnen

  • Akut sjukvård: Vi stöttar sjukvårdsmottagningar och driver kolerabehandlingskliniker i nio provinser. Och våra mobila näringsteam åker runt och behandlar svårt undernärda barn.
  • Mat: Vi delar ut förnödenheter och matkuponger.
  • Rent vatten och sanitet: Vi bygger upp förstörd infrastruktur, delar ut hygienartiklar, vattendunkar och informerar om hur sjukdomar kan förebyggas.
  • Trygghet och skydd: Våra barnvänliga platser är inte bara en trygg plats att lära och leka på, här kan barn få livsviktigt psykosocialt stöd för att klara av traumat det innebär att växa upp i krig. Vi ger särskilt stöd till ensamma barn, återförenar splittrade familjer och  hittar tillfälliga trygga fosterfamiljer.
  • Fortsatt utbildning: Vi utbildar lärare och driver tillfälliga skolor så att barn kan ta igen förlorad undervisning.
Tioåriga Maha skadades svårt när hon klev på en landmina. Vi har hjälpt familjen med bland annat sjukvårdskostnader, kontantstöd och psykosocialt stöd.

Vanliga frågor om Jemen

Kriget i Jemen har pågått i nio år. Rädda Barnen har varit på plats i landet sedan 60-talet.

Barnen i Jemen kommer att behöva oss under lång tid framöver. Om du ger en gåva eller bli månadsgivare hos oss så är du med och skapar en trygg framtid för barnen – i Jemen och runt om i världen. Vi är på plats i Jemen och hjälper barnfamiljer med bland annat sjukvård, mat, vatten, kläder, ekonomiskt stöd och skola.

Vi finns på plats och gör skillnad

Rädda Barnen är den största internationella hjälporganisationen i Jemen. Vi har varit på plats sedan 60-talet och tillsammans med volontärer och lokala partners arbetar vi för att barn ska överleva och utvecklas. 

Barnen i Jemen kommer att behöva oss under lång tid framöver. Var med och skapa en trygg framtid för barnen – i Jemen och runt om i världen. 

Var med oss och kämpa för barnen dygnet runt!

Bli månadsgivare