Var med och rädda barns liv i Jemen

Tre pojkar sitter och ritar i ett rum.

Sju år av krig i Jemen har fått förödande konsekvenser för en hel generation barn. Nära fem miljoner barn riskerar svält och mer än hälften av barnen känner sig rädda. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Ge en gåva nu

Vi finns på plats och gör skillnad

Rädda Barnen är den största internationella hjälporganisationen i Jemen. Vi har varit på plats i sedan 60-talet och vi har över 700 anställda i landet, 2000 volontärer och flera lokala samarbetsorganisationer som varje dag arbetar tillsammans för att barn ska överleva och utvecklas.

Situationen i Jemen kan kännas hopplös, men vi ger inte upp! Här är några exempel på hur vi har hjälpt barnen i Jemen:

  • Vi har gett över 2 miljoner barn livsnödvändig sjukvård 
  • Vi har behandlat 330.000 undernärda barn
  • Vi har utbildat över 22.000 sjukvårdare och volontärer
  • Vi stödjer 202 sjukvårdsmottagningar
Barn som tar emot hygienpaket i Jemen
Ett syskonpar i Hodeida i Jemen har tagit emot ett hygienpaket som innehåller vattendunkar för dricksvatten, tvål, tandborstar, tandkräm, plastglas, tvättmedel, tvättbalja, blöjor, bindor och hårkam.

Skänk pengar till vårt arbete i Jemen
exempel på hur vi hjälper barnen

  • Akut sjukvård: Vi stöttar sjukvårdsmottagningar och driver kolerabehandlingskliniker i nio provinser. Och våra mobila näringsteam åker runt och behandlar svårt undernärda barn.
  • Mat: Vi delar ut förnödenheter och matkuponger.
  • Rent vatten och sanitet: Vi bygger upp förstörd infrastruktur, delar ut hygienartiklar, vattendunkar och informerar om hur sjukdomar kan förebyggas.
  • Trygghet och skydd: Våra barnvänliga platser är inte bara en trygg plats att lära och leka på, här kan barn få livsviktigt psykosocialt stöd för att klara av traumat det innebär att växa upp i krig. Vi ger särskilt stöd till ensamma barn, återförenar splittrade familjer och  hittar tillfälliga trygga fosterfamiljer.
  • Fortsatt utbildning: Vi utbildar lärare och driver tillfälliga skolor så att barn kan ta igen förlorad undervisning.

Barnen drabbas hårdast av kriget i Jemen

Kriget i Jemen har pågått sedan 2015 och de allvarliga kränkningarna mot barn fortsätter. Enligt FN dör ett barn var tionde minut till följd av kriget genom undernäring, sjukdomar och avsaknad av sjukvård, rent vatten och hygien. 

Situationen i Jemen är en direkt konsekvens av den upptrappning av konflikten som skedde för sju år sedan då Saudiarabien och dess koalitionspartners inledde sina bombningar av landet. 

Våra team på plats i Jemen möter varje dag familjer som kommer med sina undernärda barn för att söka hjälp. Barnen dör för att mat och mediciner stoppas vid landets gränser. De dör för att våldet förhindrar hjälparbetare och sjukvårdspersonal att nå fram till de behövande. Bombningarna innebär också att helt livsnödvändig vård för mängder av barn som lider av allvarlig akut undernäring, måste avbrytas.

Miljontals barn i akut behov av näringsbehandling för att överleva 

Stoppa svensk vapenexport till kriget i Jemen

Kriget i Jemen beskrivs av FN som världens största humanitära katastrof. Skolor, sjukhus och tätbebyggda bostadsområden bombas och humanitär hjälp hindras från att nå fram till de behövande. Barnen dödas och skadas för livet i attacker. 

Vi är den största organisationen på plats i Jemen och vi gör allt för att skydda barnen. Men det räcker inte. Vi måste stoppa exporten av krigsmateriel från vårt eget land. 

Läs mer om varför vi måste stoppa svensk vapenexport till Jemen

Din gåva är livsviktig!

För barnen i Jemen innebär kriget en ständig mardröm av återkommande flygattacker, skräck, hunger, törst och nöd. Med din hjälp kan vi fortsätta ge barnen läkarvård, mat, psykosocialt stöd och utbildning. Tillsammans ger vi fler barn en tryggare barndom.

Var med oss och kämpa för barnen dygnet runt!

Bli månadsgivare