Nusair i Jemen har överlevt undernäring - två gånger!

Nusair från Jemen har överlevt undernäring två gånger.

I Jemen lider 17 miljoner människor av akut matosäkerhet. Den väpnade konflikten i landet har pågått i många år och ihop med pandemin, ekonomisk instabilitet och extremväder har den gjort att en tredjedel av barnen i landet är så svårt undernärda att de riskerar att svälta ihjäl.

Välj belopp

De personuppgifter vi får om dig används i första hand för att vi ska kunna ta emot din gåva och berätta för dig om vilka resultat som uppnåtts. Läs mer om dina rättigheter och vår behandling i den fullständiga integritetspolicyn.

Första gången vi träffade Nusair var han elva månader. Inte ens ett år gammal var han allvarligt undernärd. Vi såg till att han fick omedelbar behandling på en klinikerna vi stödjer i Hodeidah och till slut var han tillräckligt frisk för att komma hem. 

Familjen tvingades fly

Några månader senare åkte vi för att kontrollera att Nusair fortsatte växa som han skulle. Men när vi kom fram stod familjens hem övergivet och en granne berättade att de tvingats fly, på grund av striderna alldeles nära. Efter många timmars letande hittade vi äntligen familjen, i ett skjul utan tak, långt bort från alla sjukvårdsinrättningar. 

Hade inte råd med mat

Den här gången var Nusair i ännu sämre skick än tidigare. Som så många andra familjer i Jemen hade föräldrarna inte haft råd att köpa näringsrik mat och dessutom fanns inte pengar nog för att ta sig till sjukhuset. De kunde inget annat göra än att se på medan sonen blev allt svagare. För andra gången skickade vi Nusair i ilfart till sjukhuset där han fick livräddande behandling. 

Nusairs mamma Suad är tacksam för den hjälp familjen fått av Rädda Barnen.

Nusair fick hjälp i tid

Idag är Nusair tre år och helt frisk! Han har gått upp i vikt och fått ny energi. Han följer efter sin pappa överallt och älskar att leka. Men mamma Suad oroar sig ständigt över hur familjen ska få tag på nästa mål mat. Familjen har ingen stabil inkomst och utan hjälp från grannarna och Rädda Barnen skulle de kanske inte överleva.

— Jag är så tacksam över att Rädda Barnen hjälpte min familj i tid. Vi fick mat, filtar och hushållsartiklar, men framför allt fick vi hjälp med Nusairs behandling, när han var så svårt sjuk att han riskerade att dö. Jag hade ärligt talat förlorat hoppet, eftersom vi själva inte hade råd med behandlingen. Men tack vare Rädda Barnen är han frisk nu och ler igen, berättar Suad. 

Undernäring kan ge men för livet

Nusair visar inga tecken på att ha fått men för livet, något som annars är vanligt bland barn som överlevt undernäring. Allvarlig näringsbrist i ung ålder kan leda till allt från hjärnskador och fysiska funktionsnedsättningar till återkommande infektioner och kroniska sjukdomar. Barnen får helt enkelt inte chans att utvecklas som de borde och kan inte nå sin fulla potential. De lyckas inte lika bra i skolan, får jobb med lägre lön och kan omöjligt ta sig ur fattigdomen. 

Hunger och fattigdom hör ihop

En annan aspekt av fattigdom är de negativa lösningar som familjer tvingas ta till för att överleva. Ofta måste barnen sluta skolan, kanske för att samla skräp eller arbeta för att bidra till mat på bordet. Just nu ökar också barnäktenskapen i Jemen dramatiskt för att föräldrar inte har råd att försörja familjen. Hunger och ekonomisk utsatthet hör nästan alltid ihop. 

Det här gör vi i Jemen:

  • Undersöker barn för att hitta och behandla dem som är undernärda.
  • Stöttar 156 vårdcentraler och 21 sjukhus.
  • Vaccinerar barn mot sjukdomar som difteri och kolera.
  • Delar ut matpaket till barnfamiljer.
  • Ger kontantstöd så att familjer kan köpa mat och samtidigt stärka den lokala marknaden.
  • Hjälper familjer till tryggare försörjning.
Du kan hjälpa barn som Nusair att få den trygga och friska barndom de förtjänar.

Din gåva räddar liv!

Rädda Barnen är den största hjälporganisationen i Jemen. Sedan fredsöverenskommelsen 2022 har våldet minskat, men även brist på mat kan döda. Därför kämpar vi dygnet runt för att hjälpa fler barn som Nusair att överleva. Ge en gåva som räddar barns liv – i Jemen och runt om i världen.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Swisha en gåva