Mellan Stolarna - det dubbla sveket

Var tredje barn i Sverige har under uppväxten utsatts för någon form av våld i familjen. Enligt barnkonventionen har barn både rätt att slippa utsättas för våld. De har också rätt att få hjälp att må bra igen om de utsatts för våld.

För många barn hamnar mellan stolarna

Alltför många barn som utsätts för våld i Sverige idag får inte tillgång till det stöd och behandling som de är i behov av för att må bra igen. Det är allvarligt och behöver åtgärdas. I rapporten Mellan Stolarna: Barn som har utsatts för våld och inte får hjälp att må bra igen – ett dubbelt svek lyfter vi fram olika problemområden som kan göra att barn faller mellan stolarna och ger också förslag på rekommendationer för att åtgärda detta.

Rapport: Mellan stolarna

Barn som har utsatts för våld och inte får hjälp att må bra igen – ett dubbelt svek

Ladda ner

Webbinarium: Mellan Stolarna – Barn som har utsatts för våld och inte får hjälp att må bra igen  

Våld mot barn och rätten att må bra igen. Vad gör att barn som har utsatts för våld faller mellan stolarna ? Hur kan situationen förbättras?  Föreläsning med Emma Chawinga, psykolog Rädda Barnen,  med efterföljande panelsamtal med Karin Sjömilla, barnrättsjurist Rädda Barnen, Rebecka Andersson, generalsekreterare för Unizon och Anna Nelson, utredare på Barnafrid.

Podcast: Mellan Stolarna – det dubbla sveket

Trots att alla barn som har utsatts för våld har rätt att få hjälp att må bra igen, möter Rädda Barnen många barn som faller mellan stolarna och inte får dom insatser dom behöver.

Den här podden, av och med psykologer och psykoterapeuter från Rädda Barnens Centrum för Stöd och Behandling, pratar om varför det är så här, hur det påverkar barnen och hur vi kan lösa det.

Avsnitt 1 - Hur ser vi till att barn får det stöd de behöver?

Barnen som faller mellan stolarna. Psykolog Emma Chawinga och barnrättsjurist Karin Sjömilla pratar om vilka barn har svårast att få hjälp och vad det innebär att alla barn har rätt att må bra igen efter våldsutsatthet. Vad säger Barnkonventionen och hur kan vi se till att alla barn får det stöd de behöver?

Lyssna på avsnitt 1

Avsnitt 2 - Sagas berättelse om att växa upp med våld i familjen

Saga växte upp i en familj där våld var en del av vardagen. Det var först vid 16 års ålder hon fick den hjälp hon behövde och placerades i familjehem. Hör Sagas berättelse och psykologerna Hanna Weyler Müller och Ylva Edlings resonemang om vad som krävs för att systemet ska kunna fånga upp alla barn som är i behov av stöd och behandling.

Lyssna på avsnitt 2

Avsnitt 3 - Barn på skyddade boenden

Att leva på flykt undan våldet. Barn som bor på skyddade boenden har ofta svårt att få tillgång till vård och behandling från samhället. Olga Persson, förbundsordförande för Unizon och Sara Skoog, psykoterapeut från Rädda Barnen pratar om hur det kan vara så och vad som krävs för att situationen ska förbättras.

Lyssna på avsnitt 3